Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v týchto dňoch prijalo dôležité rozhodnutie. Spočíva v tom, že cukrová repa bude zaradená medzi citlivé komodity, na ktoré je možné poskytnúť viazanú podporu na produkciu.
BRATISLAVA. Redakciu Roľníckych novín o tom v zastúpení Slovenského cukrovarníckeho spolku (SCS) informovala Petronela Sadloňová.
Podľa predstaviteľov SCS sa týmto krokom dosiahne podpora výroby kvalitného cukru, ktorý má na Slovensku bohatú tradíciu.
„Cukor je zároveň jednou z mála komodít, v produkcii ktorých je Slovensko ešte stále sebestačné,“ uvádza sa v spomenutom vyhlásení.
Producenti cukru na Slovensku pripomínajú, že slovenský cukor vždy patril medzi najkvalitnejšie komodity, ktoré sa produkovali v našom regióne. A platí to dnes i napriek tomu, že po zásadných zmenách, ktoré postihli aj cukrovarnícky sektor, zostali na Slovensku už len dva funkčné cukrovary. Cukrovar v Seredi patrí pod koncern Agrana, a svoje výrobky predáva pod obchodnou značkou Korunný cukor. História tejto fabriky siaha až do roku 1844.
Druhý z fungujúcich cukrovarov sa nachádza na Považí , konkrétne v Trenčianskej Teplej. Patrí do skupiny Nordzucker, a svoje produkty predáva pod značkou SweetFamily. Aj táto fabrika sa môže pochváliť vyše storočnou famíliou.
Cukor, pochádzajúci od slovenských výrobcov, spĺňa tie najvyššie európske kvalitatívne i hygienické parametre,“ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré SCS poskytol redakcii týždenníka Roľnícke noviny.
Pri jeho kúpe má zákazník istotu, že naozaj ide o slovenský cukor, ktorý má jasný pôvod, a pri jeho výrobe, skladovaní a uvádzaní na trh boli splnené všetky hygienické i kvalitatívne požiadavky.
Tieto konštatovania sú osobitne závažné predovšetkým v tomto období, kedy sa Slovensko spolu s ostatnými krajinami EÚ pripravuje na nové, náročnejšie obdobie, v ktorom sa bude treba adaptovať na koniec regulovaného systému v produkcii cukru. K tomuto kroku dôjde v roku 2017.
(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)