27.04.2015 | 10:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Firmy chcú zabezpečiť žiakom prax v odboroch mäsiar, cukrár a farmár

Komory a profesijné združenia rozbehli zrýchlený proces certifikácie firiem, ktoré majú záujem zabezpečovať praktickú prípravu študentov na stredných odborných školách už v školskom roku 2015/2016. Odborné komisie zriadené Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou (SPPK) budú v zrýchlenom procese overovať spôsobilosť štyroch zamestnávateľov, ktorí chcú poskytovať praktické vyučovanie v systéme duálneho vzdelávania v učebných odboroch mäsiar, cukrár a v odbore poľnohospodár – farmárstvo.

      BRATISLAVA. "Naša komora overuje spôsobilosť zamestnávateľov poskytovať praktické vyučovanie v študijnom odbore alebo v učebnom odbore 29 Potravinárstvo, 43 Veterinárne vedy, 42 a 45 Poľnohospodárstvo, lesné hospodárstvo a rozvoj vidieka I a II," informovala TASR riaditeľka odboru poľnohospodárstva a služieb SPPK Jarmila Dubravská. Upozornila, že zrýchlený systém udeľovania certifikátov firmám sa vzťahuje len na tie, ktoré sa do systému duálneho vzdelávania prihlásili už v školskom roku 2015/2016, do konca apríla sa uskutoční certifikácia. Harmonogram zverejnila SPPK na svojej webovej stránke www.sppk.sk, kde firmy pôsobiace v spomínaných odboroch nájdu aj informácie, ktoré sa týkajú bežného procesu, ak sa chcú do duálneho vzdelávania zapojiť od školského roku 2016/2017.
      Podľa nového Zákona o odbornom vzdelávaní a príprave odborné komisie siedmich stavovských a profesijných organizácií overujú, či zamestnávatelia majú na pracoviskách vytvorené pre študentov vhodné podmienky na praktické vyučovanie. V súčasnosti sa uskutočňuje zrýchlený proces overovania spôsobilosti zamestnávateľov, ktorí následne budú môcť podpisovať zmluvy so žiakmi už pre školský rok 2015/2016. Príslušná komora alebo profesijné združenie vydá firme, ktorá podmienky splní, osvedčenie o spôsobilosti poskytovať praktické vyučovanie v systéme duálneho vzdelávania na obdobie 7 rokov.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down