12.05.2015 | 02:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Reťazce by mali predávať porovnateľné výrobky s rovnakými maržami

Obchodné reťazce by v rámci dodržiavania pravidiel spravodlivej hospodárskej súťaže na trhoch Európskej únie mali predávať porovnateľné výrobky s rovnakými maržami. Nespravodlivé prerozdeľovanie marží v potravinovom reťazci medzi prvovýrobcov, spracovateľov a obchod je jedna z príčin úpadku slovenského poľnohospodárstva a potravinárstva, povedal predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Milan Semančík na otvorení Medzinárodnej konferencia Potraviny a obchod 2015 (Food & Trade 2015), ktorá sa dnes konala v Bratislave. Podľa šéfa SOPK by Slovensko malo zaviesť pravidelné monitorovanie marží. Ako príklad uviedol Francúzsko.

BRATISLAVA. "Na Slovensku je veľký rozdiel medzi odbytovou cenou poľnohospodárov, potravinárov a spotrebiteľskou cenou na pultoch obchodov, v tom nemožno uprieť dominantné postavenie obchodných reťazcov. Čo nás mrzí ešte viac, postupne sa domáce tovary nahrádzajú zahraničnými a na porovnateľné potraviny obchody dávajú rozdielne marže, čím sa domáce produkty s vyššou maržou stávajú nepredajnými," upozornil predseda SPPK. Na rozdiel od prvovýrobcov a spracovateľov, ktorí sú podľa Semančíka "čitateľní", to čo čitateľné nie je, je na strane obchodu. "Napriek tomu, že marže sa na Slovensku nesledujú a tým pádom sa nedá o čo oprieť, aby sme mali objektívne informácie, od ktorých by sme sa odrazili, z čísel, ktoré máme k dispozícii od našich členov, nám jednoznačne vychádza, že najhoršie je na tom prvovýrobca," konštatoval Semančík. V tejto súvislosti poukázal aj na obrovský prepad stavu hospodárskych zvierat. "Nevyužívame produkčný potenciál, ktorý sme na Slovensku v minulosti využívali, keďže vo väčšine komodít sme boli sebestační. V niektorých kategóriách sme dnes na úrovni 30 % stavu oproti tomu, ktorý sme mali v roku 1990. Najvypuklejšie je to pri bravčovom mäse, kde sme závislí od dovozu už z 3/4, v roku 1990 sme boli sebestační," pripomenul a tento vývoj označil za alarmujúci. Úpadok v porovnaní s rokom 1990 zaznamenal aj cukrovarnícky priemysel, keď počet cukrovarov z 10 v roku 1990 klesol na dva a klesol aj počet pivovarov z 15 v roku 1990 na päť. To všetko sa podľa Semančíka podpísalo pod prepad ukazovateľa potravinovej sebestačnosti Slovenska, ktorá klesla na úroveň 50 %, kým všetky vyspelé krajiny si držia úroveň potravinovej sebestačnosti minimálne na úrovni 80 %. Slovensko takto v roku 2014 vykázalo záporné saldo 1,39 miliardy eur v obchode s agrokomoditami. "Zhruba 60 % komodít je nahraditeľných a tým pádom strácame aj pracovné príležitosti tým, že sa vyrábajú mimo Slovenska," varoval šéf SOPK. SPPK konferenciu zorganizovala spoločne s Európskym hospodárskym a sociálnym výborom.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down