Jednou - aj keď, samozrejme, nie jedinou - príčinou úpadku nášho poľnohospodárstva a potravinárstva po roku 1990 sú obchodné marže, ktoré si predovšetkým veľké nadnárodné obchodné reťazce uplatňujú pri potravinárskom tovare. Na tlačovej besede v Bratislave to uviedol predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Milan Semančík.
BRATISLAVA. Ilustroval to aj na príkladoch, keď konštatoval, že kým pred rokom 1990 sme boli v produkcii bravčového mäsa sebestační, v súčasnosti až 75 percent z našej celkovej spotreby tvorí bravčové mäso z dovozu. Do zahraničia vyvážame poľnohospodárske suroviny a komodity, najmä obilniny, olejniny a kukuricu, a do SR potom dovážame hotové výrobky. Zamestnanosť a pridaná hodnota sa tak tvoria za hranicami SR...
"Aj preto je na pultoch predajní na Slovensku len zhruba 50 percent potravinárskych výrobkov slovenského pôvodu," konštatoval predseda SPPK. "V tomto smere máme čo dobiehať, veď v okolitých i v porovnateľných krajinách je tento podiel podstatne vyšší, a domáce potraviny tam majú zastúpenie zhruba na úrovni 80 percent.
Agrárna samospráva preto volá po spravodlivejšom prerozdelení profitu, ktorý vzniká vo výrobe a distribúcii potravín. K naplneniu tohto cieľa mala prispieť aj konferencia Potraviny a obchod 2015, ktorá sa v utorok konala v Bratislave. Jej súčasťou bola aj vyššie spomenutá tlačová beseda.
(Viac sa dočítate v Roľníckych novinách)