30.06.2015 | 10:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Mimoriadna ponuka odrôd

Spoločnosť Sempol - člen skupiny RWA, sa na Celoslovenských dňoch poľa každoročne prezentuje množstvom odrôd hustosiatych obilnín, repky, sóje a tento trend si zachovali aj na jeho štvrtom ročníku.

„Máme tu odrody ktoré sa u pestovateľov úspešne ujali, ale aj množstvo noviniek, ktoré tu predstavujeme a zopár aj výnimočne dobrých.,“ uviedla na úvod Ing. Jana Garaiová – produktová manažérka spoločnosti a  dodala: „Na Slovensku máme vedúce postavenie v predaji obilnín a snažíme sa vyberať odrody, ktoré majú okrem úrodnosti, pridanú hodnotu. V tomto roku sú to odrody, ktoré vynikajú zdravotným stavom. Minulý, na zrážky bohatý rok, preveril odrody v tomto smere a ukázal, akou dôležitou vlastnosťou je tolerancia a odolnosť voči chorobám.“

Na výstave sa spoločnosť prezentovala najmä odrodami pšenice ozimnej a to Bernstein, Lenox, Emilio, Hewitt, Julie – sú to všetko odrody, ktoré majú kombinácie vysokej úrody a kvality, dobrého zdravotného stavu, plasticity, tolerancie voči stresovým podmienkam. Za nosnú odrodu pšenice ozimnej považujú neskorú odrodu Bernstein – produkt nemeckého šľachtenia, potravinárskej kvality E, kde ani pri poskytovaní vysokej úrody, neklesá obsah bielkovín. Je veľmi plastická a vhodná takmer do všetkých regiónov Slovenska, je extrémne zdravá, čo preukázali aj neošetrené kontroly.

K ostinatým pšeniciam pribudla novinka Emilio – skorá odroda potravinárskej kvality E, ktorá vyniká úrodnosťou kombinovanou s veľmi dobrou toleranciou k chorobám. Je špeciálne vhodná do stredne dobrých aj horších pôdno-klimatických podmienok. Ďalšie, svojimi vlastnosťami zaujímavé, sú odrody Estevan, Energo, Element.

„Zo skorého sortimentu pšeníc, zo šľachtenia Selgen exluzívne zastupujeme bezostinatú odrodu Julie – E kvality, dosahuje vysoké úrody: 101,6 – 106 percent v závislosti od výrobnej oblasti (ÚKZUZ, 2011 - 2013), pri zachovaní si potravinárskej kvality,“ hodnotila novinku Ing. J. Garaiová. Z presievkových odrôd pšeníc predstavila Lenox, ktorá sa podľa slov zástupkyne spoločnosti veľmi dobre ujala v našich pestovateľských podmienkach a aj tieto pšenice si našli miesto na slovenskom trhu.

Zo sladovníckych jačmeňov jarných prezentovali už zabehnutú odrodu Signora, ktorá dosahuje stabilné a vysoké úrody aj v suchších podmienkach prostredia, výberovú sladovnícku kvalitu (priemer za tri roky skúšok USK 8). K tejto odrode pribudli podobne zaujímavé odrody Sunshine a Olympic. V ozimných jačmeňoch pribudla do sortimentu stredne skorá dvojradová odroda Korbina, zaradená do skúšok pre odrodový sortiment ozimného sladovníckeho jačmeňa spoločnosti Heineken Slovensko Sladovne, a. s.

Z repiek spoločnosť ponúka viacero noviniek, okrem iného, stredne vysoký hybrid Naiad , ktorý je z hľadiska pestovania univerzálny, vhodný aj do suchších oblastí, dobre hospodári s vodou, s dobrým jarným štartom.

Stredne skorý hybrid Admiter, registrovaný na Slovensku v roku 2014, je vyššieho vzrastu s pomalším vývinom na jeseň, vhodnejší skôr do chladnejších oblastí. Veľmi vysokým úrodovým potenciálom disponuje hybridná odroda Sensation, ktorú odporúčajú do lepších pestovateľských podmienok a dobrých pôd.

K rozsiahlemu sortimentu odrôd v plodinách Ing. J. Garaiová uviedla: „Na to, aby sme mohli predstaviť všetky odrody, ktoré ponúkame, organizujeme v jednotlivých regiónoch Slovenska viac prezentácií s cieľom predstaviť naše odrody čo dokážu v rôznych podmienkach prostredia.“

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down