30.06.2015 | 10:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Spoločnosť s tradične najväčšou expozíciou

Spoločnosť Rapool Slovakia, s. r. o. sa aj tento rok prezentovala najväčším počtom pokusov v počte 60, v rámci ktorých predstavila odrody repky ozimnej, pšenice ozimnej, hybridnej pšenice, sladovníckeho a kŕmneho jačmeňa, turbohybridy raže, ďalej ovsa a hrachu siateho. Základ prezentácie spoločnosti tvorili najmä repky ozimné a hybridné pšenice.

Ing. Tomáš Upohlav, PhD. – produktový manažér vyzdvihol hybridnú odrodu Marathon, ktorá sa osevom 2014 stala najpestovanejšou odrodou repky na Slovensku v ročníku 2014/2015. Ide o kompaktný stredne skorý hybrid, vhodný aj na neskoršiu sejbu s dobrým koreňovým systémom, efektívne využívajúci vodu a živiny, s intenzívnym vývojom na jar a silným vetvením.

Z noviniek spoločnosti pre nasledujúcu sezónu predstavil dve hybridné odrody repky a to Shrek a Oriolus. Shrek je stredne skorý vysoký robustný hybrid, poskytuje vysoké úrody, odolný voči poliehaniu, s vysokým obsahom oleja. Vyznačuje sa veľmi dobrým zdravotným stavom, vysokou rezistenciou voči fómovej hnilobe. Pre dobrý počiatočný vývin je odporúčaný pre stredné až neskoršie termíny sejby. Vytvára mohutný koreňový systém a preto dobre toleruje suchšie podmienky prostredia.

Oriolus je veľmi úrodný hybrid nižšieho vzrastu, ktorý v štátnych odrodových skúškach dosiahol za dva roky priemer úrod 104 %. Je veľmi kompaktný a veľmi skorý, skoro kvitne a skoro dozrieva. Vyznačuje sa výbornou toleranciou na suché podmienky.

V ponuke spoločnosti sú tiež clearfieldové repky. Sú najmä pre tých pestovateľov, ktorí majú problém so založením porastov – hlavne v suchých podmienkach, prípadne majú problém s burinami. Je to technológia pestovania s aplikáciou postemergentného herbicídu Cleravis.

Spoločnosť Rapool je jedinou spoločnosťou na trhu, ktorá ponúka hybridné pšenice a v tomto roku rozšírila ponuku o dve novinky Hybizu a Hylux. „Vlani boli najpestovanejšie odrody Hybery s dobrou pekárskou kvalitou A a výborným zdravotným stavom a Hyfi – stredne skorá odroda s pekárskou kvalitou A/B,“ hodnotil Ing. T. Upohlav a k novinkám dodal: „Hylux je stredne skorá až skorá odroda. Poskytuje stabilne vysoké úrody pekárskej kvality B, preto odporúčame nižšiu dávku kvalitatívneho hnojenia. Hybiza je veľmi skorá odroda s pekárskou kvalitou A, tolerantná voči suchu a stresovým podmienkam prostredia a má predpoklad byť nosnou odrodou popri odrodách Hybery a Hyfi.“

„Z klasických odrôd pšenice ozimnej je zaujímavá stredne skorá odroda Genius, pekárskej kvality E. Je to najmnoženejšia a teda aj najpestovanejšia odroda pšenice v minulom roku na Slovensku. Vyznačuje sa dobrou mrazuvzdornosťou a dobrou stabilitou úrod aj v suchších podmienkach,“ uviedol Ing. T. Upohlav.

Spoločnosť predstavila aj dve novinky turbohybridnej raže. SU COSSANI je stredne skorý hybrid ozimnej raže s vyváženým zdravotným stavom. Je to plastická odroda vhodná do všetkých pestovateľských oblastí a pre všetky typy pôd.

SU FORSETTI je stredne skorý hybrid z radu 2. generácie Turbo 2.0. Dosahuje vyššiu kvalitu produkcie, s vyšším obsahom bielkovín v zrne v porovnaní s ostatnými hybridmi.

„Záujem o hybridné pšenice a raže rastie pre nesporné výhody, ktoré pre pestovateľov prinášajú,“ zhodnotil záujem o produkty spoločnosti Rapool Slovakia jej produktový manažér Ing. T. Upohlav.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down