30.06.2015 | 10:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Novinky aj štandardné produkty

Spoločnosť Sumi Agro Czech s. r. o. sa v tomto roku prvýkrát aktívne zúčastnila Celoslovenských dní poľa a predstavila hybridné odrody repky ozimnej. V rámci pokusov demonštrovala vlastné herbicídne a fungicídne riešenia v porastoch kukurice, pšenice ozimnej a jačmeni jarnom.

Ako prvú novinku pre rok 2015, predstavil Ing. Peter Belan, manažér pre obchod a marketing, hybridnú odrodu repky ozimnej ES Sombrero. Je vhodná pre pestovateľov, ktorí uprednostňujú väčšiu intenzitu pestovania. Siať sa môže v neskorších termínoch, má rýchly nástup, naproti tomu na jar rastie pozvoľna, skoro kvitne a neskoršie dozrieva. Má výbornú odolnosť proti chorobám – sklerotínii a verticíliu. Výbornú odolnosť proti pukaniu šešúľ. Registrácia po dvoch rokoch s dosiahnutými úrodami v roku 2013 – 5,94 t/ha a v roku 2014 - 5,77 t/ha. V suchších podmienkach dosahuje porast výšku okolo 160 cm, vo vlhkejších podmienkach až 180 cm.

Hybridná odroda Granat je veľmi plastická, vhodná aj do suchších podmienok prostredia s dobrým zdravotným stavom a dobrou odolnosťou proti verticíliovému vädnutiu a sklerotínii, nenáchylná na fómu a cylindrosporiózu. Ide o vyššiu repku - do 180 cm, napriek tomu disponuje dobrou odolnosťou proti poliehaniu. Dobre vetví, má vynikajúce nasadenie šešúľ, úrodu tvorí nielen cez hlavný terminál, ale aj cez bočné vetvenie.

Spoločnosť sa prezentovala herbicídnymi pokusmi v poraste kukurice, v ktorých bol aplikovaný selektívny herbicíd Nisshin 4 SC, určený pre postemergentné ničenie jednoročných a trvácich tráv a dvojklíčnolistových burín. Patrí do skupiny sulfonylmočovín. Nicosulfuron pôsobí ako inhibitor syntézy acetolactatu (ALT). „Najlepší účinok vykazuje, ak je aplikovaný za teplého a vlhkého počasia v období aktívneho rastu burín,“ uviedol Ing. P. Belan.

Callam je postemergentný herbicíd so systémovým účinkom proti širokému spektru dvojklíčnolistových druhov burín. Herbicídny účinok je hlavne cez listy. Účinné látky tritosulfuron a dicamba po preniknutí cez povrch listu sú v rastline translokované akropetálne a bazipetálne; ich pohyb v pôde je ovplyvňovaný teplotou, pôdnou a vzdušnou vlhkosťou. Účinok sa prejaví po 3 - 5 dňoch zastavením rastu burín čím prestávajú kukurici konkurovať.

V pokusoch hustosiatych obilnín predstavil herbicíd Grodyl Ultra, ktorého účinné látky patria do skupiny sulfonylmočovín. Ich mechanizmom účinku je inhibícia enzýmu acetolaktát syntetázy. Ošetrené citlivé buriny prestávajú krátko po aplikácii rásť, prestávajú konkurovať obilnine, objavujú sa na nich chlorózy, nekrózy a postupne počas 4 - 6 týždňov odumierajú. Na citlivé buriny odporučil dávku 0,12 – 0,15 l/ha (kapustovité buriny, rumančeky, láskavce, lobody, hviezdica prostredná, lipkavec, výmrv repky a slnečnice) a na odolnejšie buriny dávku 0,15 l/ha (hluchavky, mrlíky, konopnica, pichliač, horčiaky, veroniky a mak vlčí).

Variant s aplikáciou Topsinu 500 SC na jeseň a na vlajkový list prípravok Fezan Plus – fungicíd obsahujúci zmes účinných látok s rozdielnym mechanizmom pôsobenia: tebuconazole a  chlorothalonil. Prípravok je určený na ochranu pšenice proti širokej škále chorôb a to septóriám, fuzariózam, černiam. Jeho aplikácia je odporúčaná od vlajkového listu až po kvitnutie.

Spoločnosť Sumi Agro Czech s. r. o. sa týmto odprezentovala s uceleným portfóliom produktov vrátane komplexného poradenstva pre pestovateľov.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down