13.07.2015 | 11:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Odrody, ktoré pestovateľa presvedčia

Spoločnosť Saatbau Slovensko na celoslovenskej výstave poľnohospodárov už tradične predstavila množstvo noviniek, ale aj osvedčených odrôd v rámci hustosiatych obilnín vrátane špaldovej pšenice, kukurice, repky ozimnej, slnečnice, sóje, z medziplodín – horčicu a facéliu, ktoré odprezentovali na 28 políčkach. V portfóliu spoločnosti sú zastúpené všetky dôležité poľné plodiny, ale aj pestovateľsky menej významné.

„Z noviniek ozimnej pšenice chcem vyzdvihnúť poloneskorú, bezosinatú odrodu Fabius s pekárskou kvalitou A, ktorá je predurčená na vysokú intenzitu pestovania a dobré úrody dosahuje aj v suchších podmienkach prostredia. Fidelius je skorá bezosinatá potravinárska pšenica, ktorá sa vyznačuje dobrým zdravotným stavom, najmä veľmi dobrou odolnosťou proti múčnatke a fuzariózam klasu. Stabilne vysoké úrody dosahuje vďaka vysokej HTZ a vyrovnanému zrnu,“ vyjadrila sa Ing. Margita Foltánová, zástupkyňa spoločnosti pre výrobu a množenie osív a dodala: „Z ozimných pšeníc máme v ponuke vysoko úrodné pšenice E, A kvality a kŕmne pšenice. Podľa požiadaviek pestovateľa máme k dispozícii osinaté a bezosinaté pšenice. Zaujímavé sú aj tri odrody pšenice tvrdej: Lupidur – veľmi úrodná a odolná proti vymŕzaniu, Elsadur – vysoký obsah žltého pigmentu a Lunadur – veľmi úrodná, HTZ dosahuje 50 až 55 gramov.“

Pannonikus je osinatá odroda s vysokou pekárskou kvalitou E. Hodnoty Zelenyho testu má vysoké, číslo poklesu je stabilné a odolnosť proti prerastaniu zrna je nadpriemerná.

Odroda špaldovej pšenice Ebners Rotkorn má vysoký obsah bielkovín, hrubého proteínu a mokrého lepku, veľmi dobrú odnožovaciu schopnosť a odolnosť proti vymŕzaniu. Je vhodná pre BIO pestovanie.

Všestranné sú nové hybridné odrody repky ozimnej Arazzo, Bonanza, Graf a líniová odroda Sidney. Vyznačujú sa vysokou a stabilnou úrodou aj v klimaticky horších podmienkach prostredia, čo je zvlášť príznačné pre odrodu Bonanza. Olej zo Sidney obsahuje veľmi kvalitné Omega 3 mastné kyseliny, ktoré sú vhodné na tepelnú úpravu potravín pri vyšších teplotách. Disponujú dobrým zdravotným stavom, plasticitou a odolnosťou voči poliehaniu.

„Sme firma s najväčším zastúpením predaja sóje v rámci Slovenska.“

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down