13.07.2015 | 11:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Bayer CropScience – nové impulzy v ochrane rastlín

Spoločnosť Bayer CropScience má vedúce postavenie v inováciách pre ochranu rastlín. V každej sezóne uvádzajú na trh nové prípravky, ktoré umožňujú pestovateľom riešiť najdôležitejšie škodlivé činitele v plodinách.

V pšenici, jačmeni a kukurici, v každej plodine v dvoch - troch variantoch, demonštrovali pestovateľské problémy s realizovanými spôsobmi ošetrenia proti chorobám, škodcom a burinám, v ktorých predviedli aj účinnosť nových prípravkov.

Nový fungicíd Zantara na ošetrenie porastov hustosiatych obilnín pre nasledujúcu sezónu, obsahuje účinnú látku bixafen z novej skupiny účinných látok, ktoré v posledných rokoch prišli na slovenský trh, tzv. skupina SDHI. Druhou účinnou látkou v tomto fungicíde je dobre známy tebuconazole. Okrem fungicídnej účinnosti, bixafen významne podporuje fotosyntézu. Fungicíd Zantara bol aplikovaný v pšenici ozimnej a jačmeni jarnom v dávke 1,2 l/ha v rastovej fáze vlajkového listu.

„Nový prípravok MaisTer power s  tromi účinnými látkami foramsulfuron, iodosulfuron-methyl a thiencarbazone-methyl je určený na postemergentnú herbicídnu ochranu porastov kukurice a v priebehu dvoch rokov by sa mohol stať jedným z najpredávanejších herbicídov na Slovensku,“ hodnotil kvalitu prípravku Ing. Peter Serdahely, produktový manažér pre herbicídy a insekticídy. Ďalej uviedol, že najpoužívanejší herbicíd z hľadiska ošetrenia plochy porastov kukurice je Laudis OD, ktorý je už šiesty rok na trhu.“

MaisTer power je v tekutej forme - OD formulácii (olejová disperzia), na rozdiel od už zavedeného prípravku MaisTer, ktorý je vo WG formulácii (dispergovateľný granulát) a pri aplikácii je potrebné k nemu pridať dva litre zmáčadla Mero Stefes. MaisTer power sa aplikuje v dávke 1,5 litra na hektár, účinná látka thiencarbazone-methyl, ktorá je aj v prípravku Adengo SC – herbicíd na preemergentnú a skorú postemergentnú aplikáciu, pôsobí hlavne cez pôdu, čím zabezpečuje dlhšiu reziduálnu účinnosť. V pokuse v kukurici boli po aplikácii preukázateľne zlikvidované buriny a ďalšie nevzchádzali pre vytvorený reziduálny herbicídny film.

„Pre verejnosť sme v tomto roku pripravili informačné tabule s témou výskytu mykotoxínov v kukurici, ktoré sú produktom fuzárií. Našim cieľom je upozorniť na negatívne vplyvy mykotoxínov, ktoré sa v rámci potravinového reťazca dostávajú do ľudského organizmu, majú mutagénne, karcinogénne, teratogénne účinky. Je nutné si uvedomiť, že ošetrenie porastov kukurice proti fuzáriam je mimoriadne dôležité zo zdravotného hľadiska,“ uviedol Ing. P. Serdahely.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down