16.07.2015 | 10:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Žatva na Žitnom ostrove sa blíži ku koncu

Na Žitnom ostrove prebieha žatva bez problémov, Horný Žitný ostrov už letné práce aj pomaly končí. Úrody sú tam slabšie ako vlani, zapríčinilo to sucho a absencia závlahových systémov. Aj agrárne firmy na Dolnom Žitnom ostrove majú väčšinu úrody už v skladoch. TASR o tom informovala predsedníčka Agrárnej komory Slovenska (AKS) so sídlom v Dunajskej Strede Helena Patasiová.

DUNAJSKÁ STREDA. „Hektárové výnosy olejnín boli všade nižšie ako v minulom roku, okolo 2,5 tony (t) na hektár (ha), pričom ceny sú o 30 % nižšie ako pred dvoma rokmi, pohybujú sa na úrovni minulého roka. Obchodná a spracovateľská sféra sa neprispôsobila daným podmienkam, úroda vo väčšine nie je zazmluvnená,“ konštatovala predsedníčka.
V prípade pšenice ozimnej sú úrody dobré. Napríklad v Trhovej Hradskej sú výnosy 6 t/ha. Úroda kukurice však vzhľadom na sucho bude nízka.
„Treba konštatovať, že posledné dva roky sa minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek pravidelne stretáva s farmármi. Veľmi dobre vie, že Žitný ostrov bol vždy obilnicou Slovenska a tomuto regiónu sa treba venovať. Spoločne s ministerstvom životného prostredia riešia problémy tohto regiónu, nakoľko pod poľami sa nachádza aj významný zdroj pitnej vody,“ konštatovala Patasiová. Dodala, že Jahnátek sa zaujíma o to, aká je situácia v makro či mikro agropodnikoch Zadunajska. „Odborné dialógy s podnikateľmi sa odzrkadľujú aj v projektových podporách,“ pripomenula.
„Tohtoročné žatevné výnosy sú podľa viacerých poľnohospodárov priemerné, ja však tvrdím, že výsledky sú o niečo lepšie ako vlani. Pravdou je, že kvantitatívne nedosahujeme výsledky minulého roka, ale kvalita úrody je lepšia. Pšenicu sme už takmer pokosili, ale jačmeň sme začali zbierať len v týchto dňoch. Keď počasie bude priaznivé, žatvu môžeme ukončiť koncom tohto týždňa,“ doplnil predseda Podielnického poľnohospodárskeho družstva Trhová Hradská Arpád Mózes.

(tasr)

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down