Producenti domácich potravín by to mali mať odteraz na trhu o čosi ľahšie. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR totiž zavádza nové označenie - Slovenská potravina.
BRATISLAVA. Na tlačovej besede v Bratislave o tom v uplynulých dňoch informoval minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek.
„Toto označenie je dobrovoľné, producenti a predajcovia môžu výrobky takto označovať sami od seba, ak pravda, ich produkt spĺňa základnú podmienku, že ide o jednozložkovú potravinu, ktorá je stopercentne slovenského pôvodu,“ ozrejmil minister.
Dodal, že MP RV SR toto označenie zavádza na podnet samotných producentov a ich profesijných organizácií, pričom napríklad Zväz chovateľov ošípaných na Slovensku - družstvo sa zaviazal, že bude pomáhať aj pri kontrole.
Oprávnenosť označenia toho ktorého výrobku logom Slovenská potravina bude kontrolovať Štátna veterinárna a potravinová správa SR. Ak jej inšpektori zistia, že ten ktorý predajca si logom Slovenská potravina označil iný ako slovenský výrobok, hrozí mu pokuta až do výšky 500-tisíc eur.
Už z toho je zrejmé, že zavádzanie zákazníka, ktorý sa v ostatných rokoch pri nákupoch stal vcelku vnímavý k pojmu slovenská potravina, sa obchodníkom vonkoncom nevyplatí.
„Označenie Slovenská potravina je síce dobrovoľné, ale na druhej strane je aj záväzné,“ spresnil minister pôdohospodárstva.
Pripomenul, že domáci producenti vajec, bravčového a hovädzieho mäsa, hydiny, oviec a kôz, rýb, medu, ovocia , zeleniny a zemiakov získajú takto oprávnenú marketingovú výhodu.
(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)