25.09.2015 | 08:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Progresívne prístupy v ošetrení ozimných obilnín

Cieľom odborného seminára spoločnosti Arysta LifeScence Slovakia, s. r. o., ktorý sa uskutočnil 10. septembra v Nových Zámkoch, bolo oboznámiť pozvaných poľnohospodárov s najnovšími informáciami z oblasti ochrany ozimných obilnín so zameraním sa na efektívnosť aplikácie herbicídov na jeseň, ďalej na biostimuláciu osiva a porastov, výživu a hnojenie v jesennom období a v neposlednom rade aj predstavenie najdôležitejších produktov spoločnosti pre nasledujúcu sezónu.

Hostí odborného semináru privítal Ing. Gabriel Villár, riaditeľ Arysta LifeScience Slovakia. Vo svojom úvodnom vstupe zhodnotil dosiahnuté výsledky dôležitých poľných plodín v hospodárskom roku 2014/15 a zameral sa na kľúčové faktory, ktoré ovplyvnili výšku úrod. Z nich upriamil pozornosť na pomer herbicídnych ošetrení ozimných obilnín v SR podľa termínu aplikácie. Za negatívne považuje, že jesenné preemergentné ošetrenie sa uplatňuje iba na jednom percente výmery plochy a v prípade jesenného postemergentného ošetrenia je to na deviatich percentách pestovateľskej výmery. Ostatné herbicídne zásahy v ozimných obilninách sa realizujú na jar, čo považuje za neekonomické a neefektívne.

Na odbornom seminári vystúpil Hildo Brilleman, riaditeľ Arysta LifeScience, BioSolutions Lead North and Central Europe. Predstavil spoločnosť Arysta LifeScience, ako modernú rozrastajúcu sa organizáciu so základom v kvalitnom výskume a v ktorej ponuke sú progresívne prípravky na ochranu rastlín, špeciálne hnojivá a rastové stimulátory.

Herbicídne ošetrenie ozimín

Ing. Dušan Blaho sa vo svojom príspevku zameral na aplikáciu herbicídov v porastoch ozimných obilnín a výhody jesenného herbicídneho ošetrenia. „Herbicídne ošetrenie na jeseň je veľmi dôležité a ekonomicky efektívne, pretože likviduje buriny, ktoré by inak odoberali vodu, životný priestor a živiny od jesene až do jari, čím zbytočne konkurujú porastu,“ uviedol D. Blaho.

Škodlivé sú na jeseň vzchádzajúce buriny, ktoré dozrievajú na jar a na jeseň vzchádzajúce buriny, ktoré dozrievajú v lete: pastierska kapsička, veroniky, hviezdica prostredná, hluchavky, lipkavec obyčajný, drchnička roľná, fialka, vlčí mak, rumany, rumančeky, stoklasy, úhorník liečivý, metlička obyčajná, pohánkovec ovíjavý.

„Uvedené buriny spoľahlivo rieši herbicíd Pledge 50 WP s účinnou látkou flumioxazin patriacou do skupiny inhibítorov enzýmu protoxu,“ uviedol D. Blaho. Podľa slov zástupcu spoločnosti je problém s pichliačom roľným a pýrom plazivým. „Tieto buriny, treba zlikvidovať včas, ešte pred sejbou na strniskách, alebo v predplodine napr. glyfosátmi, ak sa tak neuskutoční, je nutný zásah na jar.“

Účinné jesenné ošetrenie

Prípravky používané na jeseň, riešia viaceré problémy. Jedným z nich je vznik čiastočnej rezistencie niektorých druhov burín na sulfonylmočoviny, napr. u metličky, ale aj niektorých dvojklíčno-listových burín. Ďalším veľmi dôležitým momentom, prečo herbicídne ošetrovať na jeseň, je zmiernenie konkurencie kultúrnej rastliny o hnojivo a vodu, priestor a svetlo s burinami, čo nie je zanedbateľné z ekonomického hľadiska, najmä v prípade ak sa posunie ošetrenie proti burinám až do jari.

Konkurenčný index znamená percento poklesu úrody pri prítomnosti jednej rastliny na meter štvorcový, napr. jedna rastlina lipkavca obyčajného na metri štvorcom znamená o tri percentá nižšiu úrodu. Jesenné aplikácie sa dajú veľmi výhodne spájať s ošetrením proti živočíšnym škodcom – prenášačom chorôb, ako sú vošky a cikádky.

„Ten, kto tak nerobí, riskuje vstup chorôb do porastov pšenice,“ konštatoval D. Blaho a dodal: „Väčšina pestovateľov, ktorí si vyskúšali jesenné ošetrovanie, s tým majú dobré skúsenosti a pokračujú v tom. Isté je, pokiaľ tam nemajú pichliače a pýr, že už nie je potrebné žiadne opravné jarné ošetrenie proti burinám.“

Včasné ošetrenie sa prejaví aj vo zvýšení úrod, je teda dôležité, aby bol porast od začiatku čistý, bez konkurenčných burín. Výhoda aplikácie Pledge-u 50 WP je v tom, že je bez rezíduí pre nasledovné plodiny. Pledge 50 WP sa do porastov ozimnej pšenice odporúča aplikovať v dávke 60 gramov na hektár.

Calipuron 500 SC, Accurate Delta, Savvy, Foxtrot

V ponuke spoločnosti Arysta sú aj ďalšie už osvedčené herbicídy: Calipuron 500 SC, Accurate Delta, Savvy a graminicíd Foxtrot, určený na ničenie ovsa hluchého a jednoročných tráv v oziminách. Pledge 50 WP sa odporúča  v kombinovať s prípravkom Calipuron 500 SC na podporu účinnosti proti metličke obyčajnej.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down