11.06.2016 | 02:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Štúdia FAO radí, ako dosiahnuť dobrú úrodu pšenice aj v období sucha

Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) navrhuje vládam, aby si vzali príklad z Kazachstanu, kde metódy konzervatívneho poľnohospodárstva - neobrábanie pôdy, využívanie zvyškov z úrody a obmena plodín - pomohli pestovateľom pšenice dosiahnuť vysoké výnosy aj v období silného sucha. Píše sa to v štúdii FAO, zameranej na ekosystémovú produkciu pšenice.

Štúdia s názvom Save and Grow in practice: rice, maize, wheat (Ochraňuj a pestuj v praxi: ryža, kukurica, obilie) upozorňuje, že mnohé systémy produkcie obilnín v tomto regióne nie sú udržateľné z dôvodu pôdnej degradácie, presolenia pôdy a znižujúceho sa „návratu“ živín do pôdy, čo je nevyhnutné pre pestovanie náročných odrôd, charakteristických pre zelenú revolúciu.

S predpokladaným nárastom počtu obyvateľov z dnešných 68 miliónov na 90 miliónov do roku 2050 bude potravinová sebestačnosť regiónu Strednej Ázie ohrozovaná klimatickými zmenami, ktoré vytlačia pestovanie obilnín do menej preferovaných oblastí. Zvyšujúcimi sa cenami obilnín budú ovplyvnené najmä nízkopríjmové skupiny obyvateľstva, keďže ročná spotreba pšenice v Strednej Ázii dosahuje 160 kilogramov na osobu, a pod hranicou chudoby tu žije 40 percent obyvateľstva.

Výkonný riaditeľ FAO José Graziano da Silva vo svojom predslove ku knihe Save and Grow in practice: maize, rice, wheat hovorí, že ochrana produkcie v oblastiach s najväčšou svetovou produkciou pšenice a ryže si vyžaduje nový model pestovania obilnín, ktorý je veľmi produktívny a zároveň aj environmentálne udržateľný.

„Model ekosystémového poľnohospodárstva Save and Grow spĺňa tieto potreby prostredníctvom systémov pestovania, založených na konzervatívnom poľnohospodárstve, zdravej pôde, vylepšených plodinách, na efektívnom využívaní vody a integrovanej kontrole škodcov,“ píše José Graziano da Silva.

(Viac sa dočítate v Roľníckych novinách)

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down