Malí farmári, gazdujúci na neveľkých výmerách poľnohospodárskej pôdy, ekonomicky vyžijú len vtedy, ak sa budú venovať aj spracovaniu surovín, a ak budú predávať výrobky s vyššou pridanou hodnotou. Aj to je jedno z konštatovaní, ktoré v minulom týždni odznelo na tlačovej konferencii.
NITRA. Spomenutá tlačová konferencia sa uskutočnila pri príležitosti seminára, ktorý bol venovaný rozvoju malých rodiných fariem na Slovensku. Pod gesciou Stanislava Šilhára z Biocentra v Modre v súčasnosti finišuje príprava príručky, ktorá má malým a rodinným farmárom umožniť spracovanie nimi vyprodukovaných surovín v domácich podmienkach a následný predaj týchto výrobkov konečnému spotrebiteľovi v rámci predaja z dvora.
"Ide o akési pomocné barličky pre farmárov, ktoré im majú umožniť spracovanie rastlinných produktov aj bez toho, aby mali k dispozícii potravinovú výrobňu, teda prakticky v kuchynských podmienkach. Musia však byť pritom dodržané všetky hygienické podmienky," konštatoval Stanislav Šilhár.
Takúto pomoc víta aj Zuzana Homolová, ktorá reprezentuje Ekotrend Slovakia - Zväz ekologického poľnohospodárstva. Podľa jej slov sa rodinné farmy ešte stále boria s mnohými administratívnymi a legislatívnymi prekážkami, ktoré bránia živšiemu rozvoju tejto formy podnikania.
"My si myslíme, že najlepšou kontrolou je spotrebiteľ, a tomu sa každý rodinný farmár pri predaji svojej produkcie pozerá priamo do očí. Táto okolnosť predsa musí byť zrejmá aj kontrolným orgánom," povedala Z. Homolová. "Na Slovensku máme 3000 obcí; ak by v každej z nich legálne podnikalo 10 malých farmárov, tak to na vidieku zamestná a uživí 30 000 ľudí. Spolu s rodinnými príslušníkmi môže toto číslo narásť štvor- až päťnásobne."
Legislatívne prekážky a pomerne rozbujnelá byrokracia však podľa jej slov bránia nielen väčšiemu rozvoju tento formy podnikania, ale aj lepšiemu zmapovaniu situácie v rodinnom farmárčení. Podľa jej názoru sa mnohí farmári, dokonca aj takí, ktorí sa venujú spracovaniu surovín, zatiaľ "skrývajú" v šedej ekonomike. "Aj preto nevieme, koľko ich naozaj je," podotkla Z. Homolová.
Podľa slov Zuzany Nouzovskej, generálnej riaditeľky Sekcie potravinárstva a obchodu MP RV SR, však všetci rodinní farmári ani zďaleka nie sú v šedej ekonomike.
(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)