02.01.2020 | 02:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Antraknóza cibule na bielych odrodách

Takmer na celom svete sa v súčasnosti vyskytuje choroba antraknóza cibule (Colletotrichum dematium). K významnejším poškodeniam dochádza predovšetkým na jej bielych odrodách.

Odolnými voči ochoreniu sú farebné odrody cibúľ. Choroba zvyčajne nespôsobuje zníženie samotnej úrody, avšak má vplyv najmä na ekonomiku predaja - silno infikované suknice sú čiastočne znehodnotené, čím klesá atraktívnosť a predajnosť cibúľ.
Huba pravdepodobne prežíva v pôde, odkiaľ sú rastliny infikované ešte v podmienkach poľných porastov. Pre rozvoj ochorenia je ideálne vlhké počasie a teploty v rozpätí od 20 do 30 °C. Za týchto podmienok dochádza k rýchlemu rozvíjaniu sa patogénu. Infikované miesta vzniknuté na poli sa postupne zväčšujú, a to či už počas samotnej prepravy cibúľ do skladovacích priestorov alebo počas doby uskladnenia.
Okrem cibule kuchynskej sa antraknóza môže objaviť aj na šalotke alebo póre. Na vonkajších sukniciach cibule sa vytvára tmavozeleno alebo až čierno sfarbený porast huby. Vzchádzajúce rastliny, ktoré sú infikované, majú šedé sfarbenie a neskôr odumierajú. Postupom času môže dochádzať k zničeniu povrchových sukníc cibule, jej scvrkávaniu, prípadne k vybiehaniu cibule.
Na miestach, kde sa antraknóza cibule vyskytuje, odporúčame pestovať farebné odrody, pretože tie sú viac odolné voči ochoreniu. Z chemických prípravkov povolených v Slovenskej republike nie je žiadny autorizovaný priamo proti tomuto ochoreniu. Avšak mnohé z prípravkov povolených proti plesni cibuľovej alebo alternáriovej škvrnitosti majú čiastočný účinok aj proti antraknóze cibule. Po zbere cibúľ je potrebné ich čo najskôr dôkladne vysušiť, napr. suchým ohriatym vzduchom. Takto znížime vitalitu konídií huby. Odporúčame zabezpečiť skladovacie podmienky tak, aby teplota prostredia bola tesne nad 0 °C a relatívna vzdušná vlhkosť okolo 65 %.

Ing. IVANA HORVÁTHOVÁ, ÚKSÚP - Odbor ochrany rastlín

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down