19.02.2019 | 12:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Baktériová škvrnitosť tekvicovitých plodov

Výskyty bakteriózy Acidovorax citrulli (baktériová škvrnitosť plodov tekvicovitých) boli v obmedzenej miere zistené napríklad v Grécku, Taliansku, Maďarsku, Holandsku a Turecku.

Hlavnými hostiteľskými rastlinami významnými aj pre Slovenskú republiku sú dyňa červená, melón cukrový, uhorka siata, tekvica muškátová tekvica obyčajná pravá (špargľová) alebo patizónová. Prvými symptómami napadnutia mladých rastlín dyne červenej sú vodou nasiaknuté oblasti, ktoré sa vytvárajú na spodnej strane klíčnych listov a listov (tzv. prvotné lézie). Tie časom nekrotizujú a v prípade ich rozšírenia na vodivé pletivá dochádza k ich nekróze. V takomto prípade mladá rastlina hynie.
Malé, nepravidelné, vodou nasiaknuté lézie, ktoré sa neskôr rozširujú na tmavé olivovozelené škvrny s nepravidelnými okrajmi, sú typické pre plody dyne červenej. V tomto priebehu štádia ešte lézie nezasahujú do dužiny dyne. Neskôr sa pôvodné miesta infekcie môžu stať nekrotickými. Prechod baktérie do vnútra dyne spôsobuje hnilobu plodu. Ďalším z príznakov je výtok lepkavého, jasne oranžového alebo šumivého bakteriálneho exudátu z hnijúcej dyne.

Viac sa dočítate v článku Ing. Ivany Horváthovej z ÚKSÚP-u - Odboru ochrany rastlín - v Roľníckych novinách č. 8.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down