07.05.2019 | 07:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Botrytída šalátu - pleseň sivá na šaláte

Botrytída šalátu - pleseň sivá na šaláte (Botryotinia fuckeliana), anamorfa: Botrytis cinerea - huba, s výskytom vo všetkých oblastiach, kde sa šalát pestuje, prezimuje mycéliom alebo skleróciami.

Optimálne prostredie pre rozvoj ochorenia je daždivé počasie a teploty vzduchu od 15 do 20 °C. V priebehu vegetačného obdobia vytvára huba konídiá, ktoré sa ľahko uvoľňujú do prostredia a spôsobujú ďalšie infekcie.
Botrytis cinerea, je polyfág, ktorý má široké spektrum hostiteľov. Okrem šalátu siateho k nim patrí rajčiak jedlý, uhorka siata, zemiak, petržlen záhradný, mrkva siata, hlúboviny a aj ovocné druhy rastlín. K napadnutiu šalátu hubou môže dôjsť pri pestovaní v pareniskách, skleníkoch, ale aj vo voľnej prírode, a to počas všetkých rastových fáz. Napadnuté sú najmä rastliny oslabené presádzaním či poranením. Postupne dochádza k odumieraniu napadnutých rastlín a hnilobnému rozkladu koreňového krčka. Na mladých rastlinách zo začiatku môžeme pozorovať jemné mycélium, neskôr sivé povlaky. Vodné škvrny sú typické pre staršie rastliny, ktoré postupne žltnú a tvoria sa na nich sivé povlaky. V prípade vlhkého počasia a nedostatku svetla sa celé hlávky pokrývajú bielym mycéliom. Napadnuté časti hnednú a černejú za suchého počasia. Pre koreňový krčok je charakteristická hnedočervená škvrnitosť. Huba v spolupôsobení s inými hubami často spôsobuje padanie klíčiacich rastlín.
Dôležitou ochranou pred pôsobením huby, ktorá spôsobuje botrytídu šalátu, je sterilizácia pôdy parou alebo chemicky, a tiež dodržiavanie čistoty. Rovnako je potrebné striedanie plodín v osevnom postupe a prihliadanie na dostatočné prevzdušnenie priestoru. Nadmerná zálievka nie je vhodná. Odporúča sa zavlažovať rastliny ráno, aby čo najskôr obschli. Vhodné je využívať vzpriamené odrody s vyššie nasadenými listami. Napadnuté rastliny je potrebné čím skôr odstrániť. Rozvoj ochorenia podporuje zvýšené hnojenie dusíkom.

Viac sa dočítate v týždenníku ROĽNÍCKE NOVINY č. 19.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down