Kúpiť v hypermarketoch slovenské výrobky bude čoraz ťažšie. Obchodníci varujú, že po zelenine zmizne z ich pultov aj iný náš sortiment. Prvé na odstrel je slovenské mäso.
Domáca ponuka bravčového a hydinového mäsa rýchlo klesá. Slovenskí farmári pokrývajú už len necelých 40 percent spotreby bravčoviny a 50 percent hydiny. Hlavné predajné siete sú v rukách zahraničných majiteľov, a tí hranice nepoznajú. Ak je mäso z cudziny lacnejšie, radšej ho dovezú.
Podiel mäsa z domácich chovov v údeninách a mäsových výrobkoch klesá a dovoz bravčových mrazených polovičiek rastie. Postupne sa zatvárajú bitúnky a spracovatelia mäsa, až na niekoľko podnikov vo vlastníctve veľkých finančných skupín, utlmujú výrobu. Miznú tu celé chovy ošípaných i hydiny a slovenské mäso začína byť na Slovensku vzácnosťou.
Aká je sučásná situácia v chove ošípaných, hydiny i hovädzieho dobytka na Slovensku, sa dočítate v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 19.