17.07.2018 | 09:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Čo spôsobuje chlorózu viniča?

Chloróza patrí k hospodársky najvýznamnejším fyziologickým ochoreniam viniča. Toto ochorenie spôsobuje narušená výživa železom, ktoré sa premieňa na neprístupné pre plodinu a preto dochádza k poruchám látkovej výmeny a syntézy chlorofylu.

Príznaky poškodenia chlorózou

Na vrcholkoch výhonku sa listy začnú sfarbovať do žltozelenej farby a blednúť. Červené odrody sa sfarbujú do oranžovej farby. Väčšie žily na listoch si zachovávajú dlhšiu dobu úzky, ostro ohraničený lem. Pri silnej chloróze sa roluje list a postupne nekrotizuje. Bobule na strapcoch hrozna začínajú sprchávať a listy tiež opadávať. Okrem toho sa vyskytujú poruchy rastu, napríklad dlhé úponky, skrátenie internódia, zmenšené strapce, nakoniec aj odumretie celých viničových krov.

Príčiny vzniku chlorózy

Chlorózu môže spôsobovať komplex faktorov. Zlé počasie, silné ochladenie vzduchu, rýchly pokles teplôt spojený s chladnými zrážkami alebo veľké sucho. Taktiež uľahnutie pôdy pri obrábaní mnohých odrôd alebo nadmerné zaťaženie krov.

Prihnojovanie viniča železom v chelátovej forme

Na tento účel je k dispozícii na trhu viac druhov týchto hnojív. Medzi najrozšírenejšie z nich patrí Ferrovit. Uvedené hnojivo sa aplikuje pri koncentrácii 0,3 - 0,5 % opakovane po 5 - 7 dňoch. Toto prihnojenie je dobre účinné pri ľahších príznakoch chlorózy. Pri intenzívnejších príznakoch chlorózy sa používa zálievka s Ferrovitom ku koreňom viniča v dávke 100 až 500 cm3 na 1 ker.
Prihnojovanie listov viniča s obsahom železa je najúčinnejšie pri chloróze spôsobenej zlým počasím, pri nadmernom zaťažení krov alebo disharmónii živín v pôde. Pri nepriaznivých pôdnych podmienkach sa prihnojovanie hnojivom s obsahom železa používa najmä na podporu odbúrania chlorózy v listoch.
Cheláty železa v hnojivách obsahujú organicky viazané železo, ktoré sa postupne inaktivuje. Dôležité pritom je, aby sa prihnojenie s hnojivami s obsahom chelátového železa používalo včas. Čím je chloróza viniča v pokročilejšom štádiu, tým jeho účinnosť vo vinohradoch môže byť menšia.

Celý článok Ing. Petre Dráča je uverejnený v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 28.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down