23.01.2014 | 09:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Cukrovarnícka kampaň: rekordy nepadli, ale...

Poľnohospodárom sa už neraz potvrdilo, že ak príroda takpovediac niečo pokazí, dokáže to potom následne „opraviť“. Dá sa povedať, že vlani sa to potvrdilo pestovateľom cukrovej repy. Čo im najmä horúce a suché leto vzalo, to im priaznivá jeseň i začiatok zimy aspoň čiastočne vrátili. Aká teda bola nedávno skončená cukrovarnícka kampaň? Na to sme sa opýtali zástupcov pestovateľov a spracovateľov cukrovej repy.

ROBERT KOVÁCS, predseda, Zväz pestovateľov cukrovej repy Slovenska:

Stodeväťdesiat pestovateľov pestovalo cukrovú repu na výmere 20 077 hektárov, čo predstavuje priemernú výmeru na pestovateľa 105,67 hektára.  Priemerná hektárová úroda 57,18 tony a 16,79-percentná cukornatosť je síce výsledok na úrovni šesťročného priemeru, ale ani zďaleka nie je na úrovni rokov 2010 a 2011, kedy sme dosiahli priemerné úrody nad 60 ton z hektára a priblížili sme sa k výsledkom dosahovaným v štátoch EÚ-15.

MICHAL ABELOVIČ, predseda predstavenstva, Považský cukor, a. s., Trenčianska Teplá:

Cukrovarnícku kampaň sme po 97 dňoch ukončili 30. decembra 2013, ako štvrtý z osemnástich závodov skupiny Nordzucker. Išlo o 113 kampaň v histórii nášho cukrovaru počas ktorej sme spracovali 558 557 ton repy. Dosiahli sme pritom najvyššie priemerné denné spracovanie cukrovej repy v histórii cukrovaru - 5 770 ton repy za deň - a celkovo sme vyrobili 88 523 ton cukru, z toho zhruba 20-tisíc ton mimokvótového. Obhájili sme tak pozíciu cukrovaru s najväčšou dennou spracovateľskou kapacitou na Slovensku a splnili sme všetky výrobné ciele, ktoré boli pre túto kampaň stanovené.

DUŠAN JANÍČEK, prokurista, Slovenské cukrovary, s.r.o, Sereď:

Jesenné a zimné obdobie však bolo nadpriemerne teplé a cukrová repa do poslednej chvíle vegetovala a pokračovala v raste . Z tohto dôvodu sa pôvodné pesimistické odhady úrody na úrovni 52 ton z hektára nenaplnili a dosiahli sme celkový priemer za pestovateľský rajón 56,13 ton cukrovej repy z hektára. S vyorávkou cukrovej repy sme začali začiatkom septembra a skončili sme potom 7. decembra 2013. V cukrovarníckej kampani 2013/14 pritom dodávalo repu do cukrovaru v Seredi 92 pestovateľov z celkovej zakontrahovanej výmery 10 503 hektárov.

Viac sa dočítate v 4. čísle Roľníckych novín.

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down