02.01.2023 | 02:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Dlhodobý pokles výroby kŕmnych zmesí a jeho dopad na úroveň živočíšnej výroby

Kŕmne zmesi zohrávajú vo výžive hospodárskych zvierat rozhodujúcu úlohu. Rozhodujú o ekonomike a rentabilite chovov hospodárskych zvierat, ako aj o zdravotnej bezpečnosti potravín. Ich úloha je v týchto prípadoch rozhodujúca a nezastupiteľná. Vzhľadom na to je aj príslušná legislatíva a kontrola dodržiavania záväzných právnych predpisov a nariadení veľmi prísna a permanentne kontrolovaná.

Úvodom je potrebné uviesť, že napriek stanoveným plánom zabezpečiť 80-percentnú sebestačnosť potravín živočíšnej výroby, sa nám túto hranicu z dlhodobého hľadiska nedarí realizovať. Skôr naopak, stavy zvierat a tým aj zdroje základných potravín - mlieko, mäso a vajcia - sa prepadávajú na úkor neustále sa zvyšujúcich dovozov.
Znižujúce stavy zvierat majú samozrejme dopad aj na znižujúcu sa výrobu kŕmnych zmesí (KZ). Tento razantný prepad je zrejmý zo štatistických údajov. V roku 1990 sa vyrobilo spolu 2,827 milióna ton kŕmnych zmesí, v roku 2005 to bolo už len 1,0 mil. ton a od roku 2017 doteraz osciluje výroba ročne okolo 0,66 mil. ton.
Percentuálne to predstavuje za roky 1990 - 2005 pokles o 64,6 percent, a v porovnaní rokov 1990 - 2020 ide celkovo o pokles až o 76,5 percent. Porovnateľné poklesy sú v tomto rozsahu v stavoch hospodárskych zvierat, z toho najviac poklesli stavy ošípaných a hovädzieho dobytka.
Tento dlhodobý pokles výroby kŕmnych zmesí treba rozdeliť do dvoch etáp. Zhruba od roku 1990 po rok 2003 je pokles zapríčinený dvoma faktormi. Prvý spočíva v dramatickom znížení spotreby mäsa na jedného obyvateľa. Kým v roku 1990 bola celková spotreba mäsa na úrovni 85 kg, postupne, až do roku 2003 sa znížila až na 54 kg. Jednoducho, vzhľadom na tento pokles spotreby - mimochodom v tej dobe na priemernú úroveň EÚ - nebolo potrebné chovať toľko zvierat, najmä ošípané.
Ďalší faktor spočíval v dramatickom znižovaní spotreby KZ vzhľadom na ich zvyšujúcu sa produkčnú účinnosť. Tento pokles považujeme za objektívny a logický. Odhadujeme, že len tieto dva faktory sa podieľajú na poklese výroby vo výške cca 0,7 mil. ton.

Viac sa dočítate v príspevku Ing. MARIANA UHRÍKA, predsedu Zväzu výrobcov krmív, skladovateľov a obchodných spoločností - v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 1.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down