14.10.2010 | 12:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Drienkovica, ale aj džem i sirup

V minulosti bol drieň obyčajný (Cornus mas) dôležitý hospodársky druh. Ako píše Homér, už starí Gréci z neho vyrábali oštepy, zo semien pražili náhradu kávy. V ľudovom liečiteľstve sa používali plody, listy, ale najmä kôra.

Nazýva sa aj včelárska rastlina, lebo po lieske patrí medzi prvé jarné dreviny poskytujúce už v marci včelám prvé zdroje peľu, a najmä nektáru. Med z drieňa má svetložltú farbu. Predmetom zberu sú v jeseni (koniec augusta - október) predovšetkým zrelé plody – drienky, ktoré môžeme aj sušiť. Z plodov sa vyrába kompót, marmeláda, rôsol, mušt, sirup, šťava, drienkové víno a destilát - drienkovica. Výborné sú kompótove zmesi z drieňa a jabĺk, hrušiek, čučoriedok alebo jarabín, aj ako príloha k rôznym jedlám. O liečivých plodoch tohto drobného ovocia sa dočítate v Roľníckych novinách  č. 42.

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down