02.04.2019 | 01:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Faktory vplývajúce na kvalitu trávnych siláží

Na ekonomiku chovu hovädzieho dobytka má podstatný vplyv kvalita základných krmív. Trávne siláže k nim nesporne patria. V podhorských a horských oblastiach dokonca tvoria prevažnú časť kŕmnej dávky. Ich kvalita závisí od viacerých faktorov.

V prvom rade je to však kvalita zberaných trávnych porastov vychádzajúca z botanického zloženia. Pre kŕmnu kvalitu trvalých trávnych porastov je dobré, aby porasty boli zložené z 60 - 80 % tráv, 20 - 30 % ďatelinovín a maximálne 20 % bylín.
Extenzívne obhospodarovanie zhoršuje kvalitu trávnych porastov. Je to hlavne z toho dôvodu, že produkčné a hodnotné druhy tráv sú vytláčané tými neprodukčnými, vrátane bylín. Byliny v mnohých prípadoch predstavujú zdroj antinutričných látok a tiež je pre ne typický vysoký obsah nestráviteľného lignínu v stonkách. Vysoký podiel bylín v porastoch je častým dôvodom zhoršenia celkovej stráviteľnosti vyprodukovaného krmiva.

Kvalita trávnych porastov je ovplyvňovaná klimatickými podmienkami, pre ktoré je v súčasnosti typická nestálosť a časté výkyvy počasia. Počas vegetačného obdobia mnohé lokality trpia dlhými suchými periódami, pre ktoré sú okrem nedostatku vlahy typické aj vysoké teploty. Takého podmienky sú  významným stresovým faktorom a odrážajú sa na degradácii trávnych porastov. Ak chceme v takýchto podmienkach efektívne pestovať trvalé trávne porasty, je potrebné pri ich pestovaní robiť zásahy vedúce k ich revitalizácii. Extenzívny prístup nie je cestou a povedie k výpadku produkčných druhov na úkor tých neprodukčných a z pohľadu výživy dobytka problematických.

Viac sa dočítate v článku, ktorý napísala Ing. Ľubica RAJČÁKOVÁ, PhD. z NPPC – VÚŽV Nitra v týždenníku ROĽNÍCKE NOVINY č. 14.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2023 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down