03.06.2016 | 06:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

G. Matečná v Holandsku symbolicky prevzala pripravované predsedníctvo SR v EÚ

Ministerka pôdohospodárstva SR Gabriela Matečná (nominantka SNS), ktorá sa zúčastnila v dňoch 29. až 31. mája v Holandsku na neformálnom stretnutí ministrov poľnohospodárstva EÚ, symbolicky prevzala od holandského kolegu pripravované predsedníctvo SR v Rade EÚ. Informoval o tom dnes Michal Feik z odboru komunikácie a marketingu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

"Táto významná udalosť bude pre Slovensko predstavovať veľkú výzvu, na ktorú sa tešíme, ale zároveň ju prijímame s rešpektom. Máloktorý rezort je tak zviazaný s každodenným životom ľudí, ako je práve poľnohospodárstvo. Od jeho fungovania totiž závisí kvalita potravín a tým aj naše zdravie," podčiarkla šéfka MPRV.
Ústrednou témou stretnutia ministrov poľnohospodárstva a rybného hospodárstva v holandských mestách Eindhoven a Amsterdam boli potraviny budúcnosti a budúcnosť potravín, so zameraním na inovatívne spôsoby pestovania ovocia a zeleniny, chovu hovädzieho dobytka a ošípaných. Spôsob produkcie a konzumácie potravín bude mať totiž v budúcnosti veľký vplyv na ľudí, životné prostredie, aj sociálne prostredie.
Holandsko je dvojkou na svetovom trhu v exporte potravín, hneď za USA. Holanďania predviedli ministrom poľnohospodárstva EÚ na neformálnom stretnutí rôzne technologické novinky, ako napríklad šalát pestovaný na vode, paradajky pod umelým LED osvetlením, mobilný skener obsahu potravín, či mäsovú zmrzlinu. Okrem technológií, ktoré vzbudzujú množstvo otáznikov a pochybností, rezonovala najmä téma znižovania množstva odpadu z potravín, pretože na svete sa vyhodí približne tretina vyprodukovaných potravín.
Holanďania predstavili tiež ekologickú likvidáciu škodcov prostredníctvom čmeliakov, pestovanie hríbov z kávy, recykláciu nepredaných potravín či používanie dronov na mapovanie poľnohospodárskej pôdy. "Holandsko je pre nás inšpiráciou, ako môžu moderné technológie pomôcť zlepšiť efektivitu pestovania, ale aj chuť, kvalitu a bezpečnosť potravín," uviedla Matečná. "My však uprednostňujeme skôr klasický spôsob pestovania plodín v prirodzenom prostredí," dodala.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down