22.09.2022 | 07:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Hlboká myopatia pektorálneho svalstva u moderných línií brojlerových kurčiat

Kuracie mäso je celosvetovo jedným z najobľúbenejších zdrojov živočíšnych bielkovín pre humánnu spotrebu (OECD/FAO, 2015). Z uvedeného dôvodu je kvalita výrobkov a bezpečnosť potravín z tohto mäsa prvoradá.


Pre chov brojlerových kurčiat sú charakteristické dva aspekty. Na jednej strane bol pozorovaný výrazný pokrok v oblasti genetickej selekcie a v oblasti výživy hydiny, ktoré zefektívnili túto živočíšnu výrobu, keď za posledných 30 rokov sa živá hmotnosť odporážaných kurčiat zvýšila o 30,2 g a súčasne sa každoročne znižuje konverzia krmiva o 0,036 % (National Chicken Council, 2015).
Práve genetická selekcia významne prispela k zrýchleniu rastu, zvýšeniu výťažnosti prsnej svaloviny a k zlepšeniu zdravia končatín. Významným chovateľským cieľom je tiež zlepšenie kvality jatočného tela, pretože každý negatívny efekt ovplyvňujúci kvalitu prsnej svaloviny veľmi významne vplýva na ekonomiku chovu. Na druhej strane, pri niektorých rýchlo rastúcich hybridoch brojlerových kurčiat (Ross 308, Cobb 500) je po odporazení na 42. deň pozorovaná prsná myopatia, ktorú možno pozorovať až pri rozrábke po vykostení. Počas rastu toto ochorenie nie je možné pozorovať.

Za posledných 10 rokov stúpa počet myopatií prsného svalstva u kurčiat. Tie sa delia podľa morfologických a fyziologických prejavov na hlbokú pektorálnu myopatiu (DPM), bledé mäkké a vodnaté mäso (PSE), prsnú svalovinu s bielymi pruhmi (WS), špagetovú konzistenciu prsnej svaloviny (SB) a syndróm drevenej prsnej svaloviny (WB). Predpokladá sa, že tieto ochorenia sa mohli sporadicky vyskytovať aj pred rokom 2010. K ich zisťovaniu a hláseniu spracovateľskými organizáciami došlo až po roku 2014.

Celý článok je uverejnený v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č.  37.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down