06.02.2014 | 03:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Hmyz v kŕmnom žľabe

Využitie hmyzu ako alternatívneho zdroja proteínov vo výžive zvierat chce ponúknuť projekt „PROteINSECT“ podporovaný EÚ.

Ako informovalo konzorcium zložené z 12 inštitúcií, združujúce vedcov z Európy, Ázie a Afriky, môže využitie hmyzu ako zdroja proteínov v krmive zvierat znamenať podstatný prínos pre globálne potravinové zabezpečenie a navyše je udržateľné a ekologické. Pokusy s larvami múch ukázali, že sú vhodné ako kŕmne zložky v chovoch hydiny a ošípanej a umožňujú nadpriemerné zhodnotenie krmiva.
Okrem toho u liahní lariev v organických odpadoch možno redukovať objem živnej pôdy o 60 % a znižovať tak objem odpadov. Pri rozsiahlom používaní alternatívnych proteínov by mohla byť týmto spôsobom riešená stúpajúca potreba mäsa vo svete bez väčšej konkurencie plôch k produkcii obilnín a obmedzili by sa dovozy sóje do EÚ a iných krajín z Južnej Ameriky, uviedli vedci.
Brzdou ďalšieho rozvoja zámeru „Hmyzie proteíny pre kŕmne žľaby“ z hľadiska uvedenia na trh je podľa údajov projektu PROteINSECT iba súčasná legislatíva EÚ. Použitie hmyzu je povolené jedine v akvakultúrach u rýb a rakov, nie však pri výrobe krmív pre iné úžitkové zvieratá. Účastníci projektu preto vyzývajú úrady EÚ, aby príslušné zákony upravili a umožnili tak využitie hmyzích proteínov v krmivách pre hydinu a ošípané za rešpektovania bezpečnosti potravín. Iba tak bude možné využiť udržateľné, bezpečné, ekologické a ekonomicky výhodné zdroje proteínov tiež pre úžitkové zvieratá v EÚ.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down