Pretrvávajúce extrémne teploty ovzdušia a sucho spôsobujú veľké problémy aj liptovským chovateľom oviec. Produkcia ovčieho mlieka poklesla na niektorých salašoch až o polovicu, čo má priamy veľmi nepriaznivý dosah na nosný výrobný program, ktorým je výroba čerstvého ovčieho syra.
BOBROVEC. „Pekelné horúčavy majú negatívny vplyv na všetko, na ľudí, zvieratá i pasienky. Spodná voda klesla, v jarkoch a potokoch jej niet. Ovce sa tlačia do tieňa, skrývajú sa pred slnkom pod stromami, ale tam sa nenapasú,“ priblížil pre TASR konateľ Podtatranskej poľnohospodárskej spoločnosti Bobrovec Ľudovít Urbanovský. Takýto dlhotrvajúci extrém si podľa neho nepamätajú ani najstarší bačovia. „Vždy sa vedeli prispôsobiť vrtochom prírody, nájsť rôzne fígle, ale teraz už ani skúsení matadori nevedia, čo robiť. Vyprahnuté pasienky potrebujú dážď, no bojíme sa opačného extrému, aby sucho nevystriedali dlhotrvajúce lejaky,“ podotkol. „V minulosti aspoň ráno a večer bolo výrazne chladnejšie, ale už ani to neplatí. Teraz si uvedomujeme, aká dôležitá je voda. Niekedy s ňou narábame dosť nehospodárne, ale v týchto dňoch sa jasne potvrdzuje, že voda je základom života. Teplo je dobrá vec iba v kombinácii s dostatkom vlahy,“ skonštatoval. Ovce strácajú v tomto počasí kondíciu, vo väčšej miere krívajú. „Všetci túžime po tom, aby už konečne zapršalo a zapučala mládza, lebo, ako hovorí stará pravda, tam, kde rastie mládza, tam je mlieko. Práve v tejto situácii potrebujeme, aby Slováci kupovali kvalitné domáce ťažko dopestované potraviny,“ zdôraznil Urbanovský.
(tasr)