21.11.2016 | 02:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Hrdza maliny a dutosť výhonkov špargle

Hrdza maliny je choroba, ktorej pôvodcom je priehradkovec malinový a vyskytuje sa iba na malinách vo všetkých oblastiach pestovania.

Najčastejšie ju však možno vidieť v chladnejších polohách a na takých lokalitách, ktoré sú v blízkosti lesov. Napáda iba malinové listy, na ktorých líci sa zo začiatku objavia drobné žlté bodky, postupne škvrny, ktoré sa zväčšujú a zasychajú. Na rube listu sa v mieste bodiek tvoria žltopomarančové až červenkasté kôpky spór. Neskoršie sa vedľa kôpok objavujú podobné vankúšiky, v ktorých vznikajú letné výtrusy pomarančovej farby. V druhej polovici leta možno nájsť na rube postihnutých listov skupiny zimných výtrusov, ktoré sú čiernohnedé s dlhou stopkou.          Napriek tomu, že sa táto choroba vyskytuje bežne a každý rok, jej hospodársky význam je nepatrný, preto netreba uvažovať o nijakých spôsoboch mechanickej a už vôbec nie chemickej ochrany.
Dutosť výhonkov špargle - objavuje sa zvyčajne v dužine silných výhonkov najprv vo forme oválnych trhlín. Neskôr sa trhliny spájajú a vytvárajú tak väčšie dutiny. Táto porucha je geneticky založená a často súvisí s hnojením a vodnými pomermi v pôde. Na pôdach s vysokým obsahom solí (minerálnych látok) a pri nedostatku vody sa porucha objavuje častejšie. Na obmedzenie tvorby dutých výhonkov je vhodné špargľu skoro na jar nakopcovať. Na hnojenie treba prednostne používať organické hnojivá, napr. maštaľný hnoj, rašelinu alebo kompost.

Ing. STANISLAV BAROK, ÚKSÚP – OOR

 

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down