25.01.2017 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Hydinári podporujú Národný katalóg potravín

Únia hydinárov Slovenska (ÚHS) podporuje vznik Národného katalógu potravín, pretože už dlhodobo, najmä prostredníctvom svojich mediálnych aktivít, upozorňuje na minimálny podiel slovenských potravín v stravovacích zariadeniach rôzneho druhu, štátne nevynímajúc. Uviedol to riaditeľ ÚHS Daniel Molnár.

"Pred dvoma rokmi sme urobili vlastnú anketu, z ktorej vyplynulo, že ani nie 20 % školských stravovacích zariadení využíva pri príprave jedál slovenskú hydinu, ale upozornili sme aj na prípad, keď sa do školských jedální dostali brazílske kurčatá nadopované antibiotikami. Takisto na fakt, že vo väčšine stravovacích zariadení nerozlišujú medzi domácim dodávateľom a domácim producentom. Pritom slovenský dodávateľ môže predávať, a zväčša tak robí, aj hydinu z Brazílie, Poľska, Česka a podobne. Na rozdiel od slovenského výrobcu, ktorý dodáva na trh hydinu, prípadne vajcia len z domácich chovov,"  podčiarkol.
Podľa neho sa zdá, že v tomto smere by sa veci mohli "pohnúť" v prospech slovenských potravinárov. Pripravuje sa totiž Národný katalóg potravín, ktorý má zvýšiť kvalitu stravovania, obnoviť vzťahy medzi dodávateľmi a odberateľmi v rámci regiónov, jednoducho zabezpečiť, aby lepšie fungoval trh s čerstvými, kvalitnými a zdravotne bezpečnými potravinami.
Do štruktúry Národného katalógu potravín je podľa Molnára zahrnutá aj hydina a konzumné slepačie vajcia, konkrétne hydina chladená, mrazená a hlbokomrazená, čo v prípade slovenských producentov znamená kuru domácu, kačicu, hus, morku a perličku. Ďalej slepačie vajcia, kategória A, čerstvé vajcia z chovu vo voľnom výbehu, podstielkového chovu, klietkového chovu a vo veľkostiach XL, L, M, S.
"Dôležité bude, aby po vytvorení a schválení definitívnej podoby katalógu si k nemu našli cestu všetci, ktorí by mali z neho objednávať potraviny do svojich jedální, čiže nemocnice, školy, škôlky, väznice, armáda, polícia, ale aj ministerstvá a vyberali si produkty zo svojho regiónu," dodal Molnár.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down