Základom vysokej úžitkovosti a dobrého zdravia zvierat pri ekonomicky únosných nákladoch je zvládnutie výroby kvalitných siláží. Ich výroba sa ale nezačína v silážnom žľabe, ale už na poli. Aj malá chyba v celom výrobnom reťazci preto môže výrazne znížiť výslednú kvalitu siláží, čo dokáže slušne odkrojiť z očakávaných tržieb podniku. Ako predchádzať stratám a kde hľadať najväčšie rezervy v produkcii konzervovaných krmív, nám porozprávala Ing. Ľubica RAJČÁKOVÁ, PhD. z Ústavu výživy - Centra výskumu živočíšnej výroby Nitra.
Čím by sa mala vyznačovať kvalitná siláž? Čo by ste poradili chovateľom?
„Hodnotenie kvality siláží sa u nás robí na základe Výnosu MPRV SR. Kvalitná siláž sa musí vyznačovať dobrou štruktúrou a chutnosťou pre zvieratá. Nesmie obsahovať plesne a ani žiadne neprirodzené pachy. Z chemickej stránky musí obsahovať dostatok kyseliny mliečnej a optimálne by bolo, ak by neobsahovala žiadnu kyselinu maslovú. Obsah unikavých mastných kyselín by mal byť na nízkej úrovni. Sleduje sa aj obsah vlákniny, pričom je optimálne, ak nie je vyšší ako 26 %. U stredne a ťažko silážovateľných krmív sa sleduje rozklad bielkovín, tzv. proteolýza, ktorá sa vyjadruje percentom amoniakálneho dusíka z celkového dusíka (NH3-N). Kvalitná siláž má úroveň proteolýzy nižšiu ako 8 %. Ak siláž obsahuje viac ako 16 % NH3-N z celkového dusíka, nesmie byť zvieratám skrmovaná bez osobitného vyšetrenia na zdravotno–hygienické ukazovatele.
Súčasné podmienky hospodárenia sú veľmi ťažké. Lepšie je problémom predchádzať ako následne riešiť ich odstraňovanie, preto by som chovateľom odporučila, aby silážovaniu svojich krmív venovali náležitú pozornosť. Zanedbanie ktorejkoľvek fázy so sebou prináša zhoršovanie výslednej kvality. Zvieratá bez problémov zožerú aj siláž horšej kvality, pretože sa potrebujú len nažrať. Nám však musí záležať na tom, aby krmivo, ktoré zožerú, malo čo najvyšší obsah živín a energie a čo najlepšiu stráviteľnosť. Len kvalitné nutrične hodnotné krmivo môže byť zárukou vysokej produkcie hospodárskych zvierat a následne aj efektivity celého chovu.“
Celý rozhovor si môžete prečítať v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 11.