15.03.2022 | 12:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jačmeň jarný - perspektívna plodina pre sezónu 2022

V centre pozornosti tradičného odborného seminára spoločnosti Limagrain Central Europe Cereals, ktorý sa uskutočnil on-line formou v polovici januára 2022, bola aktuálna situácia s jačmeňom a sladom na trhu. Taktiež predstavenie portfólia odrôd jarného sladovníckeho jačmeňa vrátane viacerých perspektívnych noviniek pre nastávajúcu sezónu.

Dopyt spracovateľov pretrváva

„Pozícia Slovenska je z hľadiska výroby a hlavne exportu sladu veľmi dobrá. Napriek pandémii si Slovensko udržalo piatu pozíciu v exporte sladu v Európe,“ povedal v úvode Ing. Tomáš Ševčík, manažér spoločnosti Heineken Slovensko Sladovne, ktorá je so 43 percentným podielom najväčším spracovateľom sladovníckeho jačmeňa a výrobcom sladu na slovenskom trhu.

Vo svojom vstupe zhodnotil produkciu sladu na Slovensku, ktorá v roku 2021 v porovnaní s rokom 2020 mierne stúpla, pričom odhad na rok 2022 je opäť optimistický s perspektívou, že sladovne na Slovensku pôjdu na sto percent svojich výrobných kapacít.

„Výrobu sladu v roku 2022 odhadujeme na úrovni 283 tisíc ton, čo z dlhodobého hľadiska predstavuje potrebu cca 365 tisíc ton sladovníckeho jačmeňa. Je to vysoké množstvo,“ uviedol ďalej T. Ševčík, čím potvrdil, že trend dopytu spracovateľov po sladovníckom jačmeni bude naďalej pretrvávať.

Čo sa týka výroby piva na Slovensku - v roku 2020 klesla na úroveň niečo cez 3 milióny hektolitrov. Ako spresnil T. Ševčík, výroba alkoholického piva bola v roku 2020 a 2021 na podobnej úrovni ako v roku 2019, klesla spotreba aj výroba nealkoholického piva a radlerov. Naopak, spotreba piva na Slovensku v roku 2020 klesla kvôli pandémii až o 21,3 percenta. Konkrétne celková priemerná spotreba na jedného obyvateľa klesla zo 72,9 litra v roku 2019 na 57,3 litra piva v roku 2020. Spotreba piva bola ovplyvnená poklesom dovozových pív, avšak domáca produkcia a jej spotreba sa relatívne udržala. Celková spotreba bola na úrovni 3 milióny 131 tisíc hektolitrov.

Prehľad produkcie jačmeňa na Slovensku

Napriek vysokému dopytu po sladovníckom jačmeni zo strany slovenských sladovní, došlo za posledné roky na Slovensku k poklesu osevných plôch jačmeňa jarného. „V roku 2021 sme zaznamenali najnižšie výmery jačmeňa na Slovensku za posledných päť rokov a to na úrovni 117 625 hektárov, čo predstavuje medziročný pokles o 11,5 percenta,“ uviedol T. Ševčík. Skonštatoval, že výrazný prepad v pestovateľských plochách bol zaznamenaný v ozimnom jačmeni z 50 645 hektárov v roku 2020 na 41 075 hektárov v roku 2021, čo bolo spôsobené výnimočne mokrou jeseňou v roku 2020 (sťažená sejba). Poklesli aj pestovateľské plochy jarného jačmeňa z 82 231 hektárov v roku 2020 na 76 550 hektárov v roku 2021. V celkovej produkcii jačmeňa sme sa na Slovensku dostali pod 600 tisíc ton, pričom sladovnícky využiteľný jačmeň bol pod 300 tisíc ton. Podľa T. Ševčíka veľkým nedostatkom je, že domáca produkcia nedokáže pokryť potreby slovenských spracovateľov sladovníckeho jačmeňa: „Za posledných päť rokov na Slovensku každoročne chýba 50 až 70 tisíc ton sladovníckeho jačmeňa z domácej produkcie, ktoré musia spracovatelia doviezť.“ Jedným z dôvodov prečo by podľa T. Ševčíka mali slovenskí pestovatelia pestovať sladovnícky jačmeň, prípadne zvyšovať jeho plochy, je rýchla návratnosť investovaných nákladov vzhľadom na krátku vegetačnú dobu sladovníckeho jarného jačmeňa, ale aj pre okamžitý odbyt jačmeňa po žatve.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down