22.02.2019 | 12:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Každý druh syra by mal mať svoju históriu...

V povojnových rokoch bola hlavným problémom pri výrobe syrov najmä kvalita nakupovaného mlieka a trvanlivosť mliečnych výrobkov i syrov.

V tom čase všetky technologické zariadenia boli iba z domácej výroby, neboli ešte dobudované nové mliekarenské závody a v starých, nedostatočných priestoroch sa robilo veľmi ťažko. Napriek tomu sa mliekarenská i syrárska technológia neustále zdokonaľovala a robil sa pomerne široký sortiment syrov tvarohových, mäkkých, plesňových i polotvrdých zrejúcich syrov typu Eidam a Gouda, ale i tvrdé syry ako Moravský bochník a neskôr aj ementálske syry.
Napriek náročným podmienkam sa dosahovala pomerne dobrá kvalita, ktorú prísne strážila Štátna inšpekcia akosti. Pravidelne sa konali súťaže kvality syrov a ročne sa organizovalo 3 až 5 druhov školení, zameraných na technologické i kvalitatívne problémy. Postupne sa vybudovali moderné mliekarne i syrárne ako Levická mliekareň, Liptovský Mikuláš, Tvrdošín, Krupina, Kežmarok, Košice, Sabinov, Veľký Krtíš či Nové Zámky. V týchto závodoch už boli naše výrobky konkurencieschopné i so zahraničím. Hoci koncom 80. rokov sme na Slovensku mali pomerne vysokú spotrebu mliečnych výrobkov, tak spotreba syrov bola pomerne nízka, a to iba niečo vyše 5 kg na osobu a rok. V tom čase však bola veľmi rozšírená výroba i spotreba ovčích syrov a bryndze, ktorá tvorila veľký podiel z mliečnej výživy.
V súčasnosti sa situácia s výrobou syrov podstatne zmenila. Po privatizácii došlo k likvidácii mnohých syrární - napr. v Krupine, Tvrdošíne, vo Zvolene, v Kráľovskom Chlmci, Bardejove, Trnave, Brezne. Podstatne sa znížil počet dojníc, a to až o 75 % a podstatne sa znížila i výroba a aj sortiment syrov. Z veľkých syrárni zostali pracovať iba Levice, Kežmarok, Sabinov a Liptovský Mikuláš.
Tieto syrárne sa zmodernizovali na svetovú úroveň. Súbežne začali vznikať mnohé malé syrárske prevádzky, pretože poľnohospodári začali sami zhodnocovať svoje mlieko, a to často v nevyhovujúcich podmienkach. Tieto malé syrárne sa však postupne zdokonaľujú a už mnohé robia špičkové druhy zrejúcich i nezrejúcich syrov.

Celý článok Ing. Karola Heriana, CSc. zo Žiliny bude uverejnený v týždenníku ROĽNÍCKE NOVINY č. 9.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down