08.09.2016 | 05:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kukurica na zrno a jej zber

Kukurica je významnou jarnou plodinou, ktorá tvorí neodmysliteľnú súčasť osevných postupov väčšiny poľnohospodárskych podnikov. Efektivita pestovania kukurice síce závisí vo veľkej miere na pestovateľských podmienkach, ale samotným základom úspechu je už výber správneho hybridu.

 

Kukurica na zrno je veľmi rentabilná a perspektívna tržná plodina. So svojím vysokým úrodotvorným potenciálom je vhodnou plodinou pre podniky v lepších prírodných podmienkach, kde je pri intenzívnej výrobe jej ekonomický efekt najpriaznivejší. Existuje celý rad ciest k rentabilite pestovania tejto pomerne náročnej plodiny. Pri pestovaní kukurice na zrno je hlavnou požiadavkou pestovateľov vysoká úroda zrna z hektára. Vedľa vysokej úrody je veľmi podstatnou vlastnosťou tzv. „dry down“ efekt, teda rýchle uvoľňovanie vody zo zrna v záverečnej fáze dozrievania, pretože zberová vlhkosť veľmi podstatne ovplyvňuje náklady na dodatočné sušenie. Nemenej podstatné je pri výbere zohľadniť tiež plasticitu hybridu, ktorá umožňuje pestovanie v rôznych agrotechnických i pôdnych podmienkach a tiež odolnosť voči stresu, ktorá môže eliminovať aj rôzne chyby v príprave pôdy či pri sejbe.

Potreba kukuričného zrna v rámci Európy stále narastá. Spôsobuje to nie len intenzívny chov ošípaných v niektorých oblastiach Európy (Holandsko, Dánsko, Belgicko, apod.), ale najmä rýchly rozvoj priemyselného spracovania kukuričného zrna.

Kukurica pestovaná na zrno donedávna nachádzala svoje hlavné využitie predovšetkým ako krmivo, alebo ako surovina na výrobu rôznych potravín. V súčasnosti sa kukuričné ​​zrno, vďaka svojmu obsahu bielkovín, využíva v potravinárskom priemysle, kde sa získava škrob, glukóza, fruktózový sirup a lisovaním olej. V posledných rokoch nachádza zrno kukurice čoraz viacej svoje využitie pri výrobe bioetanolu.

S použitím dostupných zdrojov spracoval:

doc. Ing. JOZEF ĎUĎÁK, CSc.

Slovenská poľnohospodárska univerzita, Nitra

Viac v RN č. 36

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down