Importéri bravčového mäsa do Česka z krajín, v ktorých sa vyskytuje africký mor ošípaných, ho budú musieť dať skontrolovať. Opatrenie začne platiť od utorka (2. 10.). Informovala o tom česká Štátna veterinárna správa (ŠVS).
PRAHA. Infekcia sa vyskytuje napríklad v Belgicku a v Poľsku. Krajiny sú tretím a štvrtým najväčším exportérom mäsa do Česka.
Bravčové mäso, ale aj ďalšie živočíšne produkty z ošípaných a mäso z diviakov sa môže dostať na trh až po veterinárnej kontrole. Povinnosť sa bude vzťahovať na všetkých českých prevádzkovateľov potravinárskych firiem, ktorí dovážajú produkty z Belgicka, Bulharska, Estónska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Poľska a Rumunska. Za nesplnenie povinnosti bude hroziť pokuta až 2 milióny Kč (77.727 eur).
„Vzhľadom na vývoj nákazovej situácie v Európe treba posilniť ochranu domácich chovov ošípaných a trh s vysokým štandardom pre spotrebiteľov pred možným zavlečením nákazy. Preto sme sa rozhodli podmieniť vstup potenciálne nebezpečných potravín z rizikových krajín povinným zisťovaním na vírus afrického moru ošípaných,“ odôvodnil nariadenie minister pôdohospodárstva českej vlády Miroslav Toman.
/tasr/