12.11.2021 | 10:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Mliečna horúčka – hypokalciémia dojníc

Stále ležiace kravy po otelení alebo po prvom dojení nie sú vítané na žiadnej farme. Pritom mliečna horúčka sa vyskytuje v chovoch pri 10 percentách dojníc. Ak sa však objavuje častejšie, mali by sa prijať špeciálne opatrenia.

Príčinou výskytu mliečnej horúčky (popôrodná paréza, hypokalciémia) je náhly únik veľkého množstva vápnika (Ca) cez kolostrum (výrazný pokles hladiny Ca v krvi v dôsledku jeho vysokého vylučovania mliekom) a jeho oneskorený prísun z kostí, nízky príjem cez stenu tenkého čreva, ako aj nízka spätná reabsorpcia v obličkách. Pokles hladiny vápnika v krvi pod 8 mg/100 ml spôsobuje u zvierat známu podráždenosť - precitlivenosť a kŕče. V konečnom dôsledku môže dôjsť k neprestajnému ležaniu s následnou kómou až smrťou.
Ide o metabolickú poruchu, ktorá sa vyskytuje 24 až 72 hodín po pôrode. Dva litre mledziva obsahujú rovnaké množstvo Ca ako 40 litrov krvi dospelej dojnice. Pokles je sprevádzaný nefunkčnosťou kompenzačného mechanizmu, umožňujúceho absorbciu Ca z čreva, kostných zásob alebo reabsorbciou Ca z obličiek. Absorbcia Ca z čreva a z kostných zásob je pod kontrolou vitamínu D, resp. jeho aktívnej formy. Intenzita absorbcie Ca zo zažívacieho traktu závisí od množstva Ca, P (fosforu) a vitamínu D v kŕmnej dávke. Intenzita prísunu Ca z kostnej zásoby závisí od schopnosti prištítnych teliesok produkovať parathormón, ktorý urýchľuje odvápňovanie kostí a udržuje tak normálnu hladinu Ca v krvi.

Vonkajšie príznaky sa prejavujú nasledovne:

  • zníženie chuti do jedla;
  • časté polihávanie s ťažkým vstávaním;
  • neistý pohyb tam i späť;
  • studené uši a koža v oblasti chrbta a panvy (telesná teplota klesá pod 38 ºC);
  • suchý mulec, apatia;
  • pevné, vysušené výkaly;
  • paralýza svalov;
  • opakujúca sa strata vedomia;
  • extrémny prípad: kóma v ležiacej polohe na boku so zvrátenou hlavou dozadu a vystretými končatinami.

Viac sa dočítate v odbornom týždenníku Roľnícke noviny.

 

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down