27.05.2016 | 01:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Môže dôjsť k poklesu znášky

Vysoké teploty, až horúčavy spôsobujú v extenzívnych chovoch nosníc pokles znášky, až zastavenie. Príčina môže byť aj v prechodnom vynesení z dôvodu vysokej produkcie vajec v jarných mesiacoch, nižší príjem krmiva pri vyšších denných teplotách, kvokavosť a vodenie mladej hydiny.

Niekedy je to aj v dôsledku začínajúceho pŕchnutia. Aj napriek tomu, kŕdeľ naďalej kvalitne kŕmime. Keď je chov umiestnený vo voliére, je vhodné do krmiva pridať živočíšne bielkoviny, grit a dostatok zeleného krmiva. Opakované predkladanie primerane chladnej pitnej vody by malo byť samozrejmosťou. Na dezinfekciu môžeme do nej vhodiť niekoľko zrniek manganistanu draselného, ktorý zabraňuje aj tvorbe zelených rias. Niekto odporúča na tento účel dávať do vody hrdzavé železo. Možný výskyt vonkajších parazitov kontrolujeme u hydiny v záhlaví, pod krídlami a v okolí kostrče. Je čas zaobstarať si do chovu novú krv, najmä mladého plemenníka, na ktorom môžeme hodnotiť už typické plemenné vyfarbenie peria s odhadom, v akom smere sa bude vyvíjať jeho exteriér. Zviera od iného chovateľa, aj napriek tomu, že jeho chov je zdravý, by sme mali karanténovať.

Vodná hydina tiež uzavrela znáškové obdobie. U husí to bolo oveľa skôr, už po prvom podšklbe. Aj keď sa ešte kedy-tedy objaví v hniezde vajce, najmä u plemien znáškových typov, zvyčajne už nie je oplodnené, lebo káčery a gunáre stratili pud pojímania. Vyliahnutú hydinu v tomto období už nie je vhodné ponechať na ďalší chov, ale len na jatočné účely, pretože sa liahla z biologicky menej hodnotných vajec. To sa prejaví v jej pomalšom vývine, raste a v konečnom dôsledku aj na úžitkovosti. Ale samozrejme, je na chovateľovi, aký má chovateľský zámer, ako bude postupovať, aký zabezpečí kŕmny režim. Liaheň po skončení liahnutia vyčistíme, celé jej zariadenie vydezinfikujeme a súčasne urobíme inventarizáciu opotrebovaných častí, ktoré postupne budeme vymieňať a dopĺňať.
Viac sa dočítate v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down