15.01.2019 | 09:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Možnosti ako zabrániť hnačkám teliat v zime

Kravy sa väčšinou telia v chladnom ročnom období, najviac teliat na farmách je preto viac v zime. V dôsledku nízkych teplôt je však často ťažké realizovať riadny hygienicky program, čo sa týka čistenia boxov a búdok – iglu, čím stúpa frekvencia hnačiek pri teľatách.

Stačí tiež nepozornosť pri príprave mliečneho nápoja a prichádzajúca hnačka už robí v stajni problémy. Hnačke spôsobenej potravou sa možno vyhnúť jednoduchými prostriedkami.

Na začiatku života teliat je vždy najdôležitejšie kolostrum - mledzivo. Teliatko prichádza na svet bez ochrany pred chorobami. Jedine dostatočný príjem mledziva môže túto ochranu zaručiť. Prvá dávka mledziva musí byť zabezpečená počas prvých hodín, lebo schopnosť príjmu imunoglobulínu cez črevnú stenu teľaťa rýchlo klesá a asi po jednom dni je už sotva možný. V prvých troch hodinách života by teľa malo vypiť najmenej dva litre kolostra, aby sa zabezpečila imunita systému. Pri jeho podávaní je dôležité dbať na jeho kvalitu. Mlieko od starších kráv, ktoré sú dlhšie v maštali, má spravidla lepšiu kvalitu.

V prípade studených okyslených mliečnych nápojov sa mlieko ošetrí kyselinou, čo teľatám uľahčuje trávenie. Môže to byť zriedená organická kyselina, pričom z dôvodu jednoduchšej manipulácie sú preferované firemné produkty. Počas acidácie by sa mala dosiahnuť pH hodnota od 5,5. Pre správne použitie jednotlivých produktov je potrebné držať sa pokynov v návode, avšak pH by sa malo kontrolovať i pomocou testovacích prúžkov. Okyslené mlieko sa pripravuje pri izbovej teplote a preto sa už nemusí ohrievať. Počas prvých troch týždňov je optimálne zabezpečiť voľný príjem mlieka - ad libidum. Tiež je možné dávkovať okyslené mlieko v obvyklom množstve.

Celý článok je uverejnený v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 3.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down