07.06.2017 | 05:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na rodinnej farme v Mysline sa venujú chovu oviec a pestovaniu rakytníka

Na rodinnej farme Sivých v obci Myslina v Humenskom okrese sa okrem chovu oviec venujú aj pestovaniu rakytníka rešetliakovitého. Do farmárčenia sa majiteľ farmy Jaroslav Sivý pustil na podnet svojho nebohého otca. Ako pre TASR uviedol, začal v areáli chátrajúceho a zdevastované miestneho družstva, kde strávil detstvo.

MYSLINA. V roku 2002 začínali s 20 ovcami, dnes ich majú 400. "Máme aj nejaké jahňatá, ktoré nechávame na reprodukciu," priblížil. Ovčie mlieko spracúvajú a vyrábajú hrudku, syry, žinčicu a slovenskú pravú bryndzu. Tú považuje za zlatý produkt. "Všetky dobré vlastnosti, ktoré obsahuje, sú z nepasterizovaného ovčieho mlieka," spomenul. Chovajú slovenské plemeno cigája, ktoré na jeden podoj vyprodukuje dva až tri decilitre mlieka. "Na kilogram hrudky potrebujeme 3 až 3,5 litra mlieka," uviedol na porovnanie.       V rodine, ako tvrdí, inklinujú k perspektívnym, progresívnym rastlinám, ktoré sú okrem iného prospešné pre život človeka a napomáhajú zlepšovať kvalitu života. "Jednou z nich, ktorá nás oslovila, je práve rakytník rešetliakovitý," povedal s tým, že okrem iného obsahuje veľké množstvo vitamínu C, ale aj A. Obsahom biologicky aktívnych látok patrí medzi najcennejšie potravinárske a liečivé rastliny. "Sad bol vysadený pre dvoma rokmi. Na 3 hektároch máme 6000 rastlín. Čakáme na prvú väčšiu úrodu, malo by to byť vo štvrtom roku po výsadbe," priblížil situáciu. Spracovávať by ho chceli na šťavy, čaje, ale aj olej.       Sivý v obci vyrástol. Na miestnom bývalom družstve, kde v súčasnosti prevádzkuje farmu, strávil detstvo, keďže tu v minulosti pracovala jeho mama. "Tí ľudia mali k tomu vzťah. Zostalo to aj vo mne a začalo sa to rozvíjať. Nie je to vôbec jednoduché, ale nemenil by som to. Keď sa pozriem na tie polia, lúky, ktoré sú pekne obrobené, mám z toho dobrý pocit," priblížil. Do rodinnej farmy je zaangažovaná celá rodina - mladší a starší syn, ale aj manželka. Na jej prevádzkovaní sa podieľajú štyria stáli zamestnanci, počas sezóny zamestnávajú aj brigádnikov. Na margo toho uviedol, že v súčasnosti je veľký problém pri hľadaní pastiera.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down