29.01.2019 | 11:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nádorovitosť hlúbovín na kapustovej zelenine

V oblastiach pestovania kapustovej zeleniny sa nádorovitosť hlúbovín vyskytuje pomerne často. Na silno zamorených pozemkoch môže dochádzať k veľkým stratám a často bývajú zničené všetky rastliny.

Škodlivosť patogénu zvyšuje aj jeho schopnosť prežívať dlhodobo v pôde (aj 10 rokov). Nádorovitosť hlúbovín spôsobuje huba Plasmodiophora brassicae, na Slovensku známa aj ako nádorovka kapustová. Napadnuté rastliny slabo rastú, kapusta netvorí hlávky, rastliny postupne hynú a na poli vznikajú prázdne miesta.    Hostiteľskými rastlinami sú kapusta obyčajná, karfiol, kel, brokolica, horčica biela, kapusta čínska a ďalšie druhy z čeľade kapustovitých.
Ochorenie súvisí s pôdnou kyslosťou. Za optimálne podmienky pH pre rozvoj choroby považujeme 5,6 - 6,5. Patogén dokáže prezimovať v pôde vo forme trvalých spór, ktoré si zachovávajú svoju životaschopnosť po dobu 3 - 6 rokov. Z trvalých spór sa uvoľňujú zoospóry, ktoré aktívne vyhľadávajú a infikujú korene hostiteľských rastlín. Huba sa však rozširuje aj pôdnymi organizmami, prenáša sa náradím, strojmi, obuvou, dokonca zvieratami a ich hnojivom, ak sa kŕmili napadnutými rastlinami.
Infikované rastliny sú menšie, majú žltozelené alebo fialové listy a často vädnú.  Na koreňoch sú viditeľné nádory rôzneho tvaru a veľkosti. Najskôr sú útvary belavé, postupne však hnednú až sčernejú. Na konci vegetačného obdobia dochádza k rozpadu nádorov. Poškodené korene sú sekundárne napádané hnilobnými baktériami a odumierajú, čo spôsobuje vädnutie napadnutých rastlín. Po rozpade nádorov sa uvoľňujú trvalé spóry, ktoré zamorujú pôdu na dlhé obdobie. Optimálna teplota pôdy pre klíčenie trvalých spór je 18 - 25 °C a minimálna pôdna vlhkosť 50 % maximálnej vodnej kapacity, s optimom 70 až 90 %. Poškodenie sa vyskytuje v ohniskách.
Po výskyte nádorovitosti hlúbovín je nutné upraviť osevný postup, vyhýbať sa zelenému hnojeniu a pestovaniu kapustovej zeleniny minimálne 6 rokov. Na zamorených pôdach sa neodporúča priama sejba, vhodnejšie je použitie balíčkovaných sadeníc. Samozrejmosťou je využívanie iba zdravých priesad a odolnejších odrôd. Dôležité je upraviť hodnotu pH pôdy a teba znížiť jej kyslosť vápnením, na optimálnu hodnotu pH 7. Odstránené napadnuté rastliny neodporúčame využívať na kompost. Nezabudnúť ani na odstraňovanie burín z čeľade kapustovitých. Odporúčame využívať nepriateľské rastliny proti nádorovitosť hlúbovín. Takouto rastlinou je napríklad mäta prieporná.

Ing. IVANA HORVÁTHOVÁ, ÚKSÚP - Odbor ochrany rastlín

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down