16.11.2018 | 10:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Najaktívnejšia bola v kategórii Hovorme o jedle škola v Gelnici

Najaktívnejšou školou 6. ročníka projektu Hovorme o jedle je základná škola Gelnica v Košickom kraji, ktorá sa zapojila do najväčšieho počtu tém v 1. súťažnej kategórii s rovnakým názvom ako projekt a zároveň získala aj najvyšší počet bodov. Projekt zorganizovala Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) a vyhodnotila ho v piatok. Zúčastnilo sa na ňom 452 základných škôl, informoval predseda komory Emil Macho.

„Všetci vnímame, že v spoločnosti silno rezonujú agropotravinárske témy a v tejto súvislosti môže takáto súťaž prispieť k tomu, že sa o nich bude ešte viac rozprávať,“ povedal Macho. Stravovacie návyky detí sú dôležité a je potreba im viac priblížiť oblasť potravín. „Podľa nášho prieskumu iba 20 % slovenskej hydiny je v školských jedálňach,“ upozornil.
Generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu agrorezortu Milan Lapšanský v tejto súvislosti dodal, že vyše 20 rokov nebol slovenský spotrebiteľ vychovávaný. Rezort podporuje projekt SPPK a generálny riaditeľ Lapšanský upozornil na výskyt vážnych civilizačných chorôb na Slovensku. Zároveň ocenil edukáciu vedúcich školských jedální v krajských mestách.
Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná(SNS) otvorila v minulosti tému duálnej kvality potravín, zabojovali sme a mení sa to, pripomenul aktivity rezortu Lapšanský. Spomenul aj témy nekalých obchodných praktík a aktuálne správanie sa obchodných reťazcov vo vzťahu k cenám potravín, konkrétne vysoké obchodné prirážky. „Spotrebiteľ by sa mal dostať v cenách na cenovú hladinu, ako je v okolitých štátoch,“ povedal.
Generálny tajomník služobného úradu rezortu školstva Mario Schrenkel uviedol, že rezort presadzuje aj závery dokumentov Európskej komisie o zdravom životnom štýle do vzdelávacieho procesu a je partnerom projektu Hovorme o jedle.
Ďalšími kategóriami v projekte boli výtvarná súťaž Chutné maľovanie, literárna súťaž Kúzlo dobrého jedla a fotografická súťaž Očami gurmána. Projekt sa uskutočnil od 15. do 19. októbra tohto roka.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2023 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down