06.07.2016 | 09:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Neriešiteľná bezradnosť v chove ošípaných

Prešlo už 10 rokov, keď Zväz chovateľov ošípaných na Slovensku - družstvo (ZCHOS-D) upozorňovalo na nepriaznivý vývoj. Výsledkom bolo, že sa znížili stavy o ďalších 800-tisíc kusov ošípaných a sektor sa doteraz nestabilizoval.

môj názor

Urobili sa úpravy vo forme dotácii, ale tie situáciu neriešia. Nevyriešil sa základný podnikateľský problém, aby chovateľ s vysokou úžitkovosťou neprodukoval stratu. Ak nepresvedčíme ani ten zvyšok zanietených chovateľov, že dôjde k zásadnej zmene k lepšiemu, môžeme očakávať ďalšie rušenie chovov, lebo je to pre nich jediné východisko. Chápem, že pre kompetentných je to ťažká dilema. Vo veľkom európskom regióne platia určité pravidlá  ako jednotný colný priestor, vrátane voľného pohybu tovarov, svetové ceny. Možno bolo potrebné tento náš problém ošetriť v prístupových rokovaniach a už tam niečo urobiť na našu ochranu. Teraz však máme problém na stole, a ak to potrvá i v ďalšom období, bude ozaj neriešiteľný.

Nízke stavy ošípaných už teraz spôsobujú poľnohospodárom veľké problémy. Čo s kŕmnym obilím, ktoré je inak nepredajné? Odchádzajú nám skúsení ošetrovatelia, ktorých nenahradíme, lebo učilištia ich nepripravujú. Musíme si uvedomiť, že súčasné plemená sú vysoko prešľachtené a vyžadujú odbornú chovateľskú zdatnosť. Ako konštatoval Andrej Imrich, predseda ZCHOS-D, už teraz sme sebestační vo výrobe bravčového mäsa  iba na 36 percent a pritom máme ideálne výrobné podmienky. Zúčastnené strany výrobnej vertikály: výroba - bitúnok - spracovateľ - obchodný reťazec síce diskutujú o probléme, ale pri viacerých záveroch konštatujú ako nesplnené. V chove ošípaných som pracoval 50 rokov a tiež sme museli riešiť módne trendy, ako škodlivosť bravčového mäsa pre vysoký obsah tuku na ľudský organizmus. Tak sme šľachtili plemená na vyšší podiel mäsitých častí až do extrému. Dnes ako konzument mám problém kúpiť si kotletu, v ktorej by bol viditeľný obsah intramuskulárneho tuku, takže rezeň na tanieri je často suchý, bez šťavnatosti. Súčasné ošípané sú náročné i na kŕmenie a chovateľské prostredie, a chyby v tomto smere vedú k zhoršeniu kvality vo forme PSE, ktoré neviaže dostatočne vodu a prídavné látky, nedochádza k jeho vyfarbeniu po technologickom spracovaní.

Celý článok je uverejnený v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 27.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down