29.03.2018 | 10:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Neštandardnosť vs efektivita výroby vajec

V chove sliepok znáškového typu, zabezpečujúce produkciu konzumných vajec sa zvyšuje tlak na poznanie biologických mechanizmov zodpovedajúcich za reprodukciu, ale aj kvalitu a štandardnosť vajec.

Výroba konzumných vajec sa vo veľkochovoch realizuje prevažne v rôznych typoch klietkových batérii, menej na hlbokej podstielke či roštovej podlahe a v poslednom období v „obohatených klietkach“, ale aj v upravených výbehoch. Pri týchto technikách chovu sa v rôznom podiele vyskytujú „neštandardné vajcia“, ktorých podiel tvorí 8 až 25 % zo znášky.
Aby sme zvýraznili jeho nepriaznivý ekonomický efekt, uvedieme príklad: na farme so 100-tisíc sliepkami pri znáške 300 ks a priemernej hmotnosti vajec 60 g je ročná produkcia 30 mil. ks vajec, t. j. 1 800 ton vaječnej hmoty. Pri strate - neštandardnosti 1 % za rok to predstavuje 18 ton vaječnej hmoty, čo pri cene 115 €/g predstavuje ročnú stratu 20 700 eur.

V potravinovom kódexe SR, diel slepačie vajcia zo dňa 6. 7. 1995 sú uvedené normatívy zodpovedajúce požiadavkám EU na kvalitu slepačích vajec triediacich do troch tried A, B a C.

Vajcia akostnej triedy A sa triedia do 8 skupín (0 - 7 s hmotnosťou 75 g a viac - 0 sk. po skupinu 7 - pod 45 g. Vajcia musia byť čerstvé a musia mať:

  • škrupina - čistá, normálny tvar, neporušená kutikula, vzduchová bublina do 6 mm;
  • bielok - čistý, priehľadný, rôsolovitej konzistencie, bez krvavých a mastných škvŕn a teliesok;
  • žĺtok - pri presvietení viditeľný ako tieň, bez výrazných obrysov, nepohyblivý, bez cudzích teliesok, krvavých či mastných škvŕn a bez zápachu.
  • Vajcia triedy A sa nesmú čistiť a umývať, skladovať pri teplote pod 5 °C. Môžeme ich skladovať najviac 3 dni v maloobchode. Vajcia triedy A sa musia triediť podľa hmotnosti do štyroch skupín: vajcia XL - veľmi veľké 73 g a viac, vajcia L - veľké od 63 do 72 g, vajcia M - stredné od 53 do 62 g, vajcia S - malé pod 53 g. Vajcia kvality A môžu byť označené slovom „extra“ len do 7 dní od dňa ich triedenia, alebo 9 dní od dňa ich znášky.

    Celý článok je uverejnený v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 13

 

 

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down