26.01.2015 | 10:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nové označovanie mäsa uľahčí spotrebiteľovi zistiť krajinu jeho pôvodu

Od 1. apríla 2015 sa bude uplatňovať vykonávacie nariadenie EÚ číslo 1337 z roku 2013, ktorým sa ustanovujú pravidlá uvádzania krajiny pôvodu hydinového mäsa. Uviedol to pre TASR riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár.

"Od tohto termínu sa na všetkom balenom hydinovom mäse bude povinne označovať miesto chovu slovami 'chované v', miesto zabitia slovami 'zabité v' alebo, ak je krajina chovu a krajina zabitia rovnaká, slovami 'pôvod:'," spresnil.
Zmenené označovanie pôvodu mäsa podľa neho uľahčí spotrebiteľovi zistiť krajinu, z ktorej hydinové mäso pochádza. "To napomôže aj domácim producentom upozorniť spotrebiteľov na slovenský pôvod hydiny a zvýšiť lokálpatriotizmus našich domácich spotrebiteľov," zdôraznil šéf únie hydinárov.
Platnosť rovnako podľa Molnára nadobúda aj vyhláška o slovenských potravinách, ktorá umožní označovať produkty vyrobené na Slovensku a zo slovenských surovín ako slovenský produkt alebo slovenská potravina. "Takéto označovanie uľahčí spotrebiteľom orientáciu na trhu s hydinovým mäsom, ako aj inými potravinami," dodal.
Únia hydinárov Slovenska je stavovská dobrovoľná a nepolitická organizácia združujúca slovenských liaharov, chovateľov a spracovateľov hydiny aj producentov slepačích vajec. Vznikla v roku 1996 a v súčasnosti má 30 členov.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down