29.01.2021 | 08:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nové smery v chove prasiatok a prasníc

Stavy ošípaných sa v Českej republike kontinuálne znižujú už niekoľko rokov. Avšak, bravčové mäso majú Česi v obľube. Ročne ho skonzumujú okolo 40 kg z celkových 80 kg.

Chov ošípaných prešiel v poslednom desaťročí veľkým šľachtiteľským pokrokom. Úžitkovosť, o ktorej sa bavila generácia zootechnikov pred 20 rokmi, ako o science fiction, je dnes realitou. Prasnice, ktoré odchovajú nad 30 prasiatok za rok, dnes už nie sú žiadnou výnimkou. A úžitkovosť stále rastie.
Zatiaľ čo v roku 1996 bol v Dánsku počet odstavených prasiatok na prasnicu 23 za rok. V niektorých dánskych a nemeckých chovoch sa možno dnes dostať i cez 40 odstavených prasiatok na prasnicu za rok. Ponúka sa otázka, či takýto pokrok neprináša i určité negatíva, ktoré sa prejavia v priebehu života prasaťa.

Ideálna pôrodná hmotnosť prasiatka je 1,2 kg. Ide o hmotnosť, ktorá dáva predpoklad pre dobrú úžitkovosť. Vďaka početnejšiemu vrhu sa však znižuje pôrodná hmotnosť prasiatok. V intenzívnych chovoch sa dnes štandardne stretávame s prasiatkami, ktorá váži medzi 600 - 800 gramami. Vďaka genetickému pokroku a vysokej intenzite rastu, sú tieto zvieratá schopné tento nedostatok dohnať. Vysoká rastová schopnosť však nekoreluje s vývojom kostry a kĺbov. V chovoch sa potom stretávame s celým radom defektov, ktoré spôsobujú chovateľom veľké ekonomické straty.
Vzhľadom na vysoko početné vrhy nie je prasnica schopná všetky prasiatka uživiť. Potom na rad prichádzajú mliečne kŕmne zmesi (ktoré sú však finančne náročnejšie), alebo dojčiace prasnice (zaberú cca 10 - 15 % pôrodných boxov). Výhodou dojčiacej prasnice je ekonomika odchovu prasiatok. Nevýhodu možno vidieť v rýchle sa meniacom zložení mlieka prasnice, ktoré nemusí vždy reagovať na pridelené prasiatka.

Celý článok doc. Ing. Pavla Horkého, Ph.D. a kol. z Mendelovej univezity v Brne je uverejnený v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 5.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down