O bezpečnosti potravín, vzdelávaní i študentoch

Pri príležitosti 45. ročníka výstavy Agrokomplex ocenilo MPRV SR niekoľko významných pracovníkov z praxe, školstva a výskumu, ktorí pôsobia v tomto rezorte. Medzi ocenenými odborníkmi bol aj prof. Ing. Jozef Golian, Dr., vedúci Katedry hygieny a bezpečnosti potravín na Fakulte biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre.

rn hovorili

Za rozvoj potravinárstva, publikačnú činnosť a vzdelávanie študentov v oblasti bezpečnosti potravín ste boli ocenený bronzovou medailou MPRV SR. Čo pre Vás toto ocenenie znamená?
„Vážim si rezortné ocenenie, pretože vyjadruje uznanie za vykonanú prácu a zároveň úctu k aktivitám v oblasti, v ktorej pôsobím. Do budúcnosti to vnímam ako veľký záväzok rozvíjať aj ďalšie aktivity, ktoré rezort potrebuje v oblastiach, v ktorých pracujem a vzdelávam. Odborných aj vedeckých aktivít je možné robiť viac s rôznym zameraním, musia však mať konkrétny cieľ a cieľovú skupinu, pre koho sú určené.“

Pracujete a vzdelávate v oblasti bezpečnosti potravín už takmer štvrťstoročie. Ako hodnotíte situáciu v tejto oblasti od prijatia Nariadenia č. 178 v roku 2002?
Uplynulých 16 rokov sa vývoj v oblasti bezpečnosti potravín značne zdynamizoval. Prijal sa veľký počet nariadení v tejto oblasti a v súčasnom období bolo prijaté Nariadenie 615/2017, ktorým sa mení Nariadenie 882/2004 o úradných kontrolách potravín a pripravuje sa aj nové Nariadenie 178/2002. Okrem toho to bol najmä „hygienický balíček“, nariadenia týkajúce sa GMO, výživových a zdravotných tvrdení, mikrobiologických požiadaviek na potraviny, požiadaviek na materiály a predmety prichádzajúce do styku s potravinami a mnohé ďalšie. Za dôležité považujem Nariadenie 1169/2011 o poskytovaní informácií spotrebiteľom, ktoré zásadným spôsobom zmenilo požiadavky na označovanie potravín. No aj napriek prijímanej legislatíve treba konštatovať, že toto obdobie bolo charakterizované kauzami v oblasti bezpečnosti potravín. Tie vrhajú zle svetlo na výrobcov potravín, zneisťujú spotrebiteľov a vo zvýšenej miere zamestnávajú úradnú kontrolu potravín. Aj keď SR nie je pôvodcom takýchto káuz zásluhou systému kontroly, musíme byť ostražití nielen voči dovozom potravín z tretích krajín, ale aj z krajín EÚ.“

Celý rozhovor bude uverejnený v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 46.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *