16.06.2016 | 10:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

O zákaze chirurgickej kastrácie kančekov

Problematika chirurgickej kastrácie kančekov nadobúda v poslednej dobe väčší rozmer v súvislosti s modernými metódami chovu a welfare ošípaných. Európska komisia sa zhodla na zákaze kastrácie kančekov starších ako 7 dní bez použitia anestézy a na iniciatíve smerujúcej k úplnému zákazu chirurgickej kastrácie vo všetkých členských krajinách EÚ od 1. 1. 2018.

V minulom týždni Roľníckych novín sme informovali o Chovateľskom dni ošípaných, ktorý 27. mája v Nitre zorganizoval Zväz chovateľov ošípaných na Slovensku - družstvo (ZCHOS-D). NITRA. Na seminári k súčasnej situácii v chove ošípaných na Slovensku, odznela aj téma zákazu chirurgickej kastrácie, ktorá v posledných rokoch rezonuje nielen medzi chovateľmi ošípaných, ale i spracovateľmi bravčového mäsa a obchodníkmi.

„Ak sa tento zámer stane skutočnosťou, bude to mať veľké dopady na celý sektor produkcie bravčového mäsa, od producentov, až po spracovateľov a obchody,“ konštatoval Ing. Ivan Bahelka, PhD., odborník z Výskumného ústavu živočíšnej výroby Nitra, kde sa výskumu produkcie bravčového mäsa z kančekov a imunokastrátov venujú už niekoľko rokov.
Ako uviedol, hlavný problém bude výrazne vyššie riziko tzv. kančieho pachu v bravčovom mäse, ktorý môže znehodnocovať chuť mäsa. Kančí pach je nepríjemný pach, uvoľňovaný hlavne pri tepelnej príprave bravčového mäsa, ktoré pochádza z nekastrovaných samcov - kancov. Tento zápach zapríčiňujú jeho hlavné zložky - androstenon, skatol a indol.
„K produkcii hormónu androstenonu dochádza pri pohlavnom dospievaní kančekov, syntetizuje sa najmä v semenníkoch a kumuluje sa v slinných žľazách a v tukovom tkanive. Vo väčšine ľudskej populácie je vnímaný ako pach moču alebo potu, pričom ženy sú na pach vnímavejšie ako muži. Okrem toho, že androstenon funguje ako pohlavný hormón, má funkciu ako feromón, keď pri pohlavnom správaní kanca funguje ako „magnet“ na prasnicu. Ak je jeho produkcia v semenníkoch vysoká, stúpa jeho koncentrácia v krvi. A ak je príliš vysoká, pečeň ho nestačí metabolizovať a dochádza k jeho silnej akumulácii v tukovom tkanive. Ak klesne jeho koncentrácia v krvi, klesne aj hladina tuku,“ podotkol odborník.

Celý článok bude uverejnený v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 24.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Komentáře k článku

  1. Kedysi nebolo tak cítiť bravčové mäso pri tepelnom spracovaní kančím pachom ako teraz!

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down