24.04.2018 | 12:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ochrana ozimných obilnín proti steblolamu

Ozimné obilniny prežili túto zimu s miernymi mrazovými poškodeniami špičiek listov, viac je poškodený ozimný jačmeň. Hubové choroby nemali vhodné podmienky na rozvoj až do konca marca. V apríli sa situácia zmenila a môžeme pozorovať prvé septoriózy a múčnatky. Po prvých dávkach regeneračného hnojenia treba skontrolovať zdravotný stav stebla a listov a venovať sa všetkým chorobám, ktoré ohrozujú porasty.

Signalizačná správa

Černanie báz stebiel

Ophiobolus graminis syn. Gaeumannomyces graminis vyžaduje na šírenie teploty 12 až 20°C, prevlhčené pôdy. Šíri sa z pozberových zvyškov rastlín, ohrozuje teda porasty, kde je pestovaná obilnina po obilnine. Koreňový systém napadnutých rastlín je sfarbený na tmavo, postupne odumiera. Choroba prechádza na pätu stebla a pošvy spodných listov, kde tvorí povlak čierneho mycélia. Napadnuté rastliny zaostávajú v raste a ak neodumrú celé, počas dozrievania sú nápadné vybielenými hluchými klasmi alebo klasmi s drobnými zrnami. Choroba vyvoláva núdzové dozrievanie. Prah škodlivosti je 20 percent napadnutých listových pošiev vo fáze koniec odnožovania až prvé kolienko (BBCH 29-31). Konkrétne proti černaniu báz stebiel nie sú autorizované žiadne fungicídy, ale prípravky proti steblolamu majú čiastočný účinok.

Steblolam

Tapesia yallundae anamorfa Ramulispora herpotrichoides syn. Pseudocercosporella herpotrichoides, optimálna teplota na šírenie je 10°C. Prejavuje sa koncom odnožovania tvorbou oválnych pozdĺžne umiestnených svetlohnedých škvŕn s tmavým okrajom na listovej pošve najstaršieho listu. Dôležitý znak pravého steblolamu je vatovitý povlak mycélia, ktorý je vo vnútri stebla v mieste škvrny. Ten môže neskôr spôsobiť lámanie stebla a padanie rastlín rôznymi smermi. Prah škodlivosti je 20 percent napadnutých listových pošiev vo fáze koniec odnožovania až prvé kolienko (BBCH 29-31).

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down