Olejniny sú nezastupiteľné tak vo výžive ľudí, ako aj v kŕmnych dávkach hospodárskych zvierat. V posledných rokoch možno badať vzostupný trend spotreby rastlinných olejov v porovnaní so živočíšnymi. Často je to ale podmienené finančnou situáciou spotrebiteľa a cenou produktov.
Využitie olejnín
Spotreba tukov v SR na osobu za rok je približne 25 kg, z toho asi 18 kg je rastlinného pôvodu. Ich využitie je možné i pre narastajúci podiel olejov pri výrobe bionafty. Okrem hlavného produktu poskytujú vedľajšie produkty, ako výlisky, resp. extrahované šroty, ktoré sú významnou zložkou kŕmnych zmesí.
K najvýznamnejším olejninám v celosvetovom meradle sa radia: sója fazuľová, bavlník, kapusta repková pravá (repka), podzemnica olejná, slnečnica ročná, oliva, palma olejová, ľan olejný, sezam, ricín a ďalšie.
Najrozšírenejšími olejninami na Slovensku je repka a slnečnica. Z ostatných olejnín sa pestuje mak, horčica, ľan olejný a sója, ktorej plochy sa v posledných rokoch zvyšovali. Najvýraznejšie stúpli plochy sóje a repky. Nevýhodou vysokého zastúpenia olejnín je zníženie pestrosti osevných postupov, čo negatívne pôsobí na pôdnu úrodnosť, ale aj na zdravotný stav porastov a tým aj na zvýšené nároky z pohľadu spotreby pesticídov. Celková produkcia olejnín hlavne z dôvodu prudkého nárastu ich pestovateľských plôch (repka, slnečnica) veľmi výrazne v priebehu rokov lineárne rástla.
Aktuálny stav
Podľa údajov NPPC – VÚEPP výmera zberovej plochy repky v roku 2015 klesla druhý rok po sebe, a to o 6 264 hektárov (-5,0 percent). V porovnaní s rekordnou produkciou v roku 2014 sa v roku 2015 znížila produkcia o 128 232 ton (-28,6 percenta). Podobne, aj priemerná hektárová úroda klesla o 24,6 percenta. Dovoz repky sa zvýšil o 30,6 percenta. Najväčší objem repky sa doviezol z Českej republiky (58,5 percenta) a z Rakúska (18,3 percenta). Vývoz repky sa znížil o 46,9 percenta. Najviac repky sa vyviezlo do Rakúska (65,8 percenta), Poľska (15,8 percenta) a do Českej republiky (15,1 percenta). Produkcia repky tvorila 89,9 percenta z celkovej ponuky, t. j. o 4,3 p. b. menej ako rok predtým. Z dôvodu pretrvávajúcej absencie spracovateľských kapacít olejnín sa z celkovej ponuky repky doma použilo 67,6 percenta, z toho sa na potravinárske účely použilo 3,2 percenta repky a zvyšok sa použil na výrobu MERA.
Bilancia repky (zdroj NPPC – VÚEPP)
|
2011/12 |
2012/13 |
2013/14 |
2014/15 |
2015/16 |
Osevná plocha (ha) |
145 309 |
107 823 |
137 176 |
125 773 |
120 432 |
Zberová plocha (ha) |
143 676 |
106 839 |
136 566 |
125 566 |
119 302 |
Hektárová úroda (t.ha-1) |
2,31 |
1,99 |
2,74 |
3,57 |
2,69 |
Produkcia (t) |
332 155 |
212 632 |
373 960 |
448 858 |
320 626 |
Podľa údajov SZO a SPPK na rok 2016/17 repka bola vysiata na 133 tis. ha.
Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.