19.03.2019 | 10:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ovce sa musia strihať aspoň raz do roka...

Všeobecne platí, že každá ovca sa musí najmenej raz v roku strihať. Ak sa príliš dlho vyčkáva, srsť splstnatie alebo sa zlepí a tým sa stane nepriepustnou, nevhodnou na ďalšie spracovanie.

Aj pre zdravie zvierat je dôležité pravidelné strihanie. Dospelé ovce, ktoré dedične pri väčšine plemien nevykazujú žiadnu výmenu vlny, musia byť najmenej raz ročne úplne ostrihané. V prípade horských oviec je ideálne strihať dvakrát do roka.
Mladé ovce by sa prvýkrát mali strihať vo veku päť až šesť mesiacov. Ak sa pravidelné strihanie oviec vynechá, schopnosť regulácie tepla je narušená. Takisto záťaž vonkajšími parazitmi môže výrazne narastať. Môžu vystúpiť aj problémy pri krytí a novonarodené jahňatá majú ťažkosti s hľadaním ceckov. Strihanie jednotlivých oviec po bahnení pomáha aj manažmentu stád. Zvieratá, ktoré sa nebahnili sú potom pre svoju dlhú vlnu rýchlo rozoznateľné.

Najlepší čas na strihanie je od konca apríla, keď je už počasie stabilné a teplejšie. Ako smerný údaj platí - po „troch zamrznutých“ v polovici mája. Ak sú ovce v zime dlhšiu dobu držané v dostatočne chránenej maštali, možno strihať aj v neskorej jeseni pred ustajnením. Teplota v maštali by potom v prvých dňoch po ostrihaní nemala klesnúť pod -10 °C.

Zimný strih uprednostňujú mnohí chovatelia oviec. Výhody sú také, že vlna je zvyčajne čistejšia ako na jar, zviera potrebuje menej miesta v maštali, vemeno a chvost nie sú znečistené a ovce sa dajú lepšie strihať ako po bahnení. V prípade celoročného držania na pastvinách musí byť najneskorší termín jesenného strihania v čase pred začiatkom chladného ročného obdobia, aby sa zabránilo podchladeniu oviec.

Viac sa dočítate v Týždenníku Roľnícke noviny č. 12.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2023 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down