08.08.2022 | 07:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ovčiari výrazne napomáhajú k oživeniu našich tradícií...

V súčasnosti celá naša spoločnosť prežíva náročné obdobie plné spoločenských, zdravotných, existenčných i medzinárodných problémov. Mnoho problémov je takých, ktoré nevieme ovplyvniť, no mnohé problémy sú „v našich rukách“.

Nikdy preto nesmieme podľahnúť negatívnym vplyvom a vždy musíme hľadať riešenia a veriť v lepšiu budúcnosť. Náš národ má predsa bohaté skúsenosti a vždy sme dokázali našu životaschopnosť. Dlhé stáročia predsa na území Slovenska žili naši predkovia z vlastných poľnohospodárskych produktov a boli vlastne sebestační. Napriek ťažkým životným podmienkam si naši predkovia dokázali nájsť aj chvíle oddychu, spoločenského vyžitia i tradičnej zábavy a folklóru.
V dnešnej dobe sa nemôžme vrátiť k ťažkej práci v poľnohospodárstve, ale musíme sa viac snažiť o sebestačnosť vo výrobe základných potravín. Veď práve potraviny sa už v celom vyspelom svete stávajú strategickou surovinou, a to zvlášť v rôznych krízových obdobiach. Za posledných 30 rokov naše poľnohospodárstvo podstatne upadalo, znižovali sa stavy hospodárskych zvierat, ubúdalo obrábanej pôdy a mladí ľudia stratili vzťah k pôde a výrobe potravín. Napriek tomu sa stále viac ukazuje, že aj teraz naši spoluobčania sa radi vracajú v spomienkach na svoje tradície a aj vyhľadávajú tradičné remeslá, začínajú vyrábať rôzne tradičné špeciality a tešia sa i z tradičného folklóru. To sú veľmi pozitívne tendencie a tieto trendy treba vo veľkej miere všade podporovať.
Významnou mierou k oživeniu našich tradícii prispievajú práve naši ovčiari, ktorí napriek nepriaznivým podmienkam začali viac využívať svoje produkty a začali vyrábať aj vlastné syrárske i iné špeciality. Však na území Slovenska sa chovalo v minulosti vyše milióna oviec a okrem mäsa a vlny sa najmä ovčie syry vyvážali aj do Rakúska i Maďarska. V súčasnosti, žiaľ, máme už iba menej ako desatinu oviec a dokonca sme nútení ovčie i kozie mlieko dovážať zo zahraničia.
Je potešiteľné, že práve v týchto časoch Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku v rámci svojej činnosti za pomoci svojich aktívnych členov organizuje krásne tradičné oslavy, ako sú napríklad Bačova cesta v rôznych salašoch Slovenska, Ovčiarska nedeľa v Pribyline, najmä veľká ovčiarska oslava Ovenálie vo Východnej, ale i Novoťská hrudka v Novoti či rôzne syrárske jarmoky. O tieto podujatia majú ľudia veľký záujem a okrem tradičného folklóru sa tam konajú rôzne súťaže, napr. vo varení bryndzových halušiek, v ťahaní syrárskych nití alebo v jedení syra.
Okrem oslavy ovčích mliečnych výrobkov Zväz chovateľov oviec a kôz robí i podujatia na propagáciu ovčej vlny a v strihaní oviec. Aj na toto remeslo sú už vynikajúci strihači, ktorí dokážu veľmi rýchlo a kvalitne ostrihať každú ovečku. Naposledy koncom júla usporiadali veľkú Medzinárodnú súťaž v strihaní oviec na salaši v Liptovskej Lúžnej. Napriek nepriaznivému počasiu sa tu stovky ľudí prizeralo na majstrovstvo strihačov a potešili sa i dobrými ovčími výrobkami. Hoci usporiadanie takýchto slávností podporili i mnohí vedúci pracovníci, bolo by potrebné, aby naše pôdohospodárstvo dostalo výraznejšiu pomoc a spoločenské uznanie na úrovni zahraničia.
Za aktívnu propagáciu nášho poľnohospodárstva, vrátane ovčiarstva a za oživovanie našich ľudových tradícii patrí všetkým organizátorom takýchto podujatí úprimná vďaka. Naše tradície, rôzne tradičné remeslá, tradičné jedlá a aj tradičný folklór si treba chrániť a ďalej rozvíjať. Veľmi to pomôže v rozvoji samotného regiónu a pomôže to zlepšiť aj vzťah mladej generácii k našim tradíciám a k pôdohospodárstvu.
Ing. KAROL HERIAN, CSc., Žilina

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down